Varmestuer er hårdt pressede: - Vi styrtbløder
Varmestuen i Horsens er nødt til at skære ned på, hvor meget mad og hjælp de kan tilbyde deres brugere, fordi de økonomisk er hårdt pressede.
Kirkens Korshær er økonomisk pressede, fordi deres genbrugsbutikker skal holde lukket. Det fjerner nemlig finansieringsgrundlaget for blandt andet deres varmestuer og andre sociale initiativer for hjemløse.
- Vi styrtbløder med ti millioner kroner om måneden på landsplan, siger Kirkens Korshærs regionschef i Østjylland, Niels Bjørnø, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hos Kirkens Korshærs varmestue i Horsens betyder det, at de har måttet skære ind til benet med, hvad de kan hjælpe deres brugere med.
- Før corona gik vi med vores brugere til læge, på borgerservice og i banken. Nu kan vi kun tilbyde basale ting som mad, tøj og et bad, siger korshærsleder hos Kirkens Korshær i Horsens, Kirstine Madsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Coronanedlukningen har betydet, at varmestuen i Horsens har måttet halvere deres bemanding fra fire til to medarbejdere.
Samtidig plejer der at være 25 frivillige, der hver dag laver et varmt måltid mad til brugere af varmestuen. De er enten hjemsendte eller har valgt at holde pause på grund af corona.
Ingen indtægter i genbrug
Indtægter fra Kirkens Korshærs genbrugsbutikker udgør en tredjedel af varmestuernes finansieringsgrundlag. Ifølge Kirstine Madsen er det store problem, at genbrugsbutikkerne holder lukket.
- Der er ingen indtægter i genbrug lige nu, så på et tidspunkt er kassen tom, siger Kirstine Madsen.
Og Kirkens Korshær kan ikke søge om hjælpepakker eller kompensation.
Ifølge Kirkens Korshærs regionschef i Østjylland Niels Bjørnø skyldes det, at genbrugsbutikker sorterer under Socialministeriet frem for Erhvervsministeriet, og derfor kan de ikke søge om hjælp som andre butikker i detailhandlen.
Omsorg fra private og virksomheder
Mens varmestuen i Horsens må se langt efter en hjælpepakke, gør de, hvad de kan for at undgå, at det går ud over de udsatte borgere.
Mange lokale har tilbudt deres hjælp, og flere er kommet med serveringsklar portioner til varmestuens brugere.
- Det har betydet, at vi har fået god mad til vores brugere hver dag i et par uger. Det er fantastisk at mærke omsorg fra byens borgere, siger Kirstine Madsen.
Hun fortæller, at varmestuen i Horsens samlet har modtaget mindst 100.000 kroner fra private og virksomheder under nedlukningen.
Kirstine Lund og resten af personalet på varmestuen føler stor taknemmelighed og glæde over, at de stadig kan holde åbent, men er samtidig bekymrede for fremtiden.
- Det giver meget mening at gå på arbejde lige nu. Vi mærker virkelig behovet, og at vi gør en forskel. Mange af de her mennesker har ikke andre steder at gå hen, og oveni det har de det mere skidt psykisk, end de plejer at have, siger Kirstine Madsen.
Hvad betyder nedlukningen for Kirkens Korshærs økonomi?
- Kirkens Korshær har 240 genbrugsbutikker i landet.
- Genbrugsbutikkerne har været lukkede siden 23. december 2020.
- De taber 2,5 millioner kroner per uge, de har lukket.
- En tredjedel af Kirkens Korshærs indtægter kommer fra genbrugsbutikkerne. De øvrige indtægter stammer fra kommuner, stat og regioner samt privatpersoner, fonde og erhvervsliv.
- Kirkens Korshær søger og får midler fra de store, landsdækkende puljer til kompensation for fx faste udgifter til vand, varme mv.
- Kirkens Korshær kan ikke søge puljen til kompensation for indtægtstab. Årsagen er måden, puljen teknisk er skruet sammen på.
Kilde: Kirkens Korshær
Nødvendigt med hjælp fra staten
Selvom hjælpen er værdsat, er det ifølge Kirstine Madsen ikke en holdbar løsning i det langsigtede perspektiv.
- Det er lidt en lappeløsning, siger hun og peger på en løsning på landsplan.
Niels Bjørnø mener heller ikke, de kan blive ved, som de gør nu. På landsplan bruger Kirkens Korshær penge, de ikke har og vil ende uden finansieringsgrundlag, hvis butikkerne fortsat skal holde lukket ind i foråret.
- Vi graver os dybere og dybere ned i et sort hul, siger han.
For Kirstine Madsen er der heller ingen tvivl om, at deres overlevelse afhænger af, om der kommer en statslig hjælpepakke direkte til varmestuer.
- Kirkens Korshær har meldt ud, at likviditeten vil være væk i marts-april. I værste tilfælde kan det betyde, at varmestuer må lukke, siger hun.
Kirstine Madsen fortæller, at varmestuen i Horsens er i gang med at ansøge kommunen om ekstra penge. Lige nu udgør støtte fra Horsens Kommune en tredjedel af varmestuens samlede finansiering.