Løsning på vej: Mere hjælp når psykisk syge bliver udskrevet
Aarhus Byråd har netop vedtaget at arbejde frem mod hurtigst muligt at have et beredskab med en udskrivningskoordinator klar til borgere med psykisk sygdom
Gennem de seneste dage har vi på TV2 ØSTJYLLAND afdækket store problemer i psykiatrien, hvor der især ses problemer, med den modtagelse udskrevne patienter får, når de kommer 'hjem' fra hospitalet.
Nu er der en snarlig løsning på vej i Aarhus.
For Aarhus Byråd har netop besluttet, at der skal etableres et beredskab til at tage imod patienterne – heriblandt en udskrivningskoordinator.
- En udskrivningskoordinator skal sikre, at man kommer godt ind i et tilbud eller i egen bolig. Det er et spørgsmål om at bygge bro mellem region og kommune, når behovet er der. Det bliver en slags tillidsmand for borgerne. Det løser ikke hele problemet med en udskrivningskoordinator, men det vil være en vigtig hjælp for mange, siger Thomas Medom (SF), der er Social- og Beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Henrik Gottlieb Hansen (S) fra Region Midtjylland mener, at det er nødvendigt med et bedre samarbejde mellem region og kommunen, og det ser nu ud til at blive en realitet.
Kommunen skal tage over
- Når patienterne udskrives fra hospitalet, er det kommunen, som tager over. Vi ønsker en udskrivningskoordinator og en følge-hjem ordning. Der skal være en direkte kontakt, sagde regionsrådsmedlemmet onsdag aften til TV2 ØSTJYLLAND.
Rådmanden indrømmer, at patienter falder mellem stolene, og det vil man altså gerne undgå i fremtiden.
- Vi skal have gang i udskrivningskoordinatoren hurtigst muligt, lyder det fra Thomas Medom (SF).
Succes i Skanderborg
Og ifølge Region Midtjylland behøver der ikke gå lang tid, inden det nye beredskab er klar.
- Vi kan stille med et beredskab, som kan matche det, kommunen ønsker, i løbet af en uge, siger Henrik Gottlieb Hansen.
Andre steder i Østjylland har man allerede fundet den løsning, som Aarhus arbejder på at finde.
I Skanderborg Kommune løser man nemlig overgangen mellem region og kommune i psykiatrien med en psykiatrisk brobygger, så ingen patienter udskrives til gaden.
Den psykiatriske brobygger Lis Gjedsø Smith har til opgave at følge patienterne på psykiatrisk afdeling i Horsens igennem deres indlæggelse og sommetider også, efter de bliver udskrevet.
På den måde undgår Skanderborg Kommune, at psykisk sårbare bliver udskrevet til gaden.
Kommunen er en af de første i landet, der har ansat en psykiatrisk brobygger.