Özlem om Jonatan-sagen: Bør være strafbart at udskrive til gaden
Det bør forbydes, at en ung mand som Jonatan udskrives til gaden. Sådan lyder det fra debattør og tidligere Folketingspolitiker Özlem Cekic
Sagen om Jonatan på 25 år, der blev udskrevet til gaden og døde, er et tragisk eksempel på et system, der svigter. Det mener Özlem Cekic, der er tidligere Folketingsmedlem og psykiatriordfører for SF, og som nu blandt andet er debattør og foredragsholder.
- Det er under al kritik, og det handler udelukkende om, at man ikke prioriterer psykiatrien nok, siger Özlem Cekic, der kender til systemet indefra som pårørende til en psykisk syg, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det bør ikke under nogen omstændigheder ske, at psykisk syge bliver udskrevet, uden at der er nogen klar til at gribe dem på den anden side, mener hun.
- Med det mener jeg, at det skal være strafbart at udskrive til ingenting. Man er nødt til at tvinge med lov, siger hun.
Jonatan Heide Becker, som TV2 ØSTJYLLAND mandag bragte en webdokumentar om, blev uskrevet, uden at der var et botilbud klar til ham fra Aarhus Kommune. I stedet blev han anbefalet at tage ud til et buddhistisk center, der bedst kan beskrives som et sted, folk tager hen for at meditere og tage kurser. 48 timer efter udskrivelsen blev han fundet druknet.
Behov for at gentænke psykiatrien
Ifølge Özlem Cekic viser Jonatan Heide Beckers sag, at der er behov for at gentænke den måde, psykiatrien er strukturet på. Lige nu er den delt op, så regionen har ansvaret under indlæggelse, mens det er kommunen, der skal sørge for den syge efter udskrivelse.
- Det, der sker, er, at alle skubber ansvaret over på hinanden, og alle gemmer sig bag et system. Der er ikke nogle, der har hovedansvaret for de her svingdørspatienter, siger hun og beskriver det psykiatriske system som en labyrint at finde rundt i for patienterne.
Udover at styrke samarbejdet mellem region og kommune på området, mener hun også, at det er nødvendigt, at man på Christiansborg øremærker penge til psykiatrien.
- Det her område er blevet underprioriteret i så lang tid. Og selvom Folketinget nogle gange giver penge til det, så forsvinder de indimellem ud i ingenting, siger hun.