Silkeborg mangler lærepladser: Her er 5 bud på at løse problemet
På et vælgermøde i Silkeborg kom politikerne med bud på, hvordan manglen af lærepladser i kommunen kan løses
Bølgerne gik højt, da der onsdag blev diskuteret de udfordringer, der er med at finde lærepladser i Silkeborg Kommune.
Er dialog med virksomhederne vejen frem, skal der laves klausuler i forbindelse med kommunalt byggeri, eller skal man forsøge at modne de unge mere, så firmaerne har mere lyst til at tilknytte flere lærlinge?
Det var nogle af de bud, der kom på bordet, da TV2 ØSTJYLLAND onsdag afholdt vælgermøde i Silkeborg forud for valget den 21. november.
- Dengang der kom den her skattelettelse på forretningsejendomme, prøvede vi at komme igennem med, at vi skulle forpligtige hinanden på at oprette flere praktikpladser, men det kunne vi ikke komme igennem med. Det var der simpelthen ikke politisk mulighed for, og det er jo rigtig ærgerligt, for det, vi gerne ville have gjort, var, at tage Dansk Industri, LO og os som kommune og så lave et partnerskab om at skaffe flere praktikpladser, sagde Søren Kristensen fra Socialdemokratiet til dagens vælgermøde.
Debatten, der i øvrigt blev sendt direkte på TV2 ØSTJYLLANDS side på Facebook, handlede udover lærlinge blandt andet også om Tange Sø og folkeskolerne. Du kan se hele debatten fra vælgermødet herunder:
Strammere regler og mere kontrol
Hos Enhedslisten i Silkeborg mener man, at man bør lave strammere regler for - og mere kontrol med - hvor mange lærlinge firmaer skal tilknytte, når de skal udføre større kommunale opgaver, der har været i udbud.
- Hvis vi sender noget i udbud for kommunen på over ti millioner kroner, så er der nogle krav om, at der skal lærlinge ind også fra dem, der byder på opgaven, der er bare ikke nogen kontrol med, om det nu også overholdes. Vi kunne godt tænke os at sætte den grænse ned, sådan at det bliver et krav om flere lærlinge, hvis man vil arbejde for kommunen, sagde Lene Fruelund fra Enhedslisten.
Borgmester Steen Vindum fra Venstre fremhæver, at man har klausuler, men vedkender, at man måske ikke er lykkedes godt nok med at skaffe lærepladser.
- Jeg vil lige sige, at vi har klausuler. Både i forhold til sociale klausuler og også i forhold til uddannelsesklausuler. Så vi stiller krav om, at vores virksomheder skal have nogle lærlinge, men det er måske ikke lykkes godt nok. I det hele taget tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at vi får talt erhvervsuddannelserne op. At vi får sagt til de unge mennesker, at det er rigtig vigtigt, at I tager en god uddannelse, men det er også vigtigt, at I tager en uddannelse, hvor der er et job til jer bagefter, sagde Steen Vindum.
Mere dialog med virksomhederne
I Liberal Alliance mener man, at man bør sætte ind med mere dialog med virksomhederne for at skaffe flere lærepladser.
- Arbejdsmarkedsudvalget skal blive endnu bedre til at tage direkte ud til virksomhederne og finde ud af, hvad de kan tage af lærlinge. Jeg tror, at velvilligheden er derude, men man skal ud og have en god dialog med virksomhederne, og ikke det her med at man prøver at tvinge dem til forskellige ting, lød det fra Morten Høgh fra Liberal Alliance.
Hos Alternativet fremhævede Claus Løwe Klostergård en anden problemstilling. At mange unge ikke er modne nok, når de skal i lære, og at politikerne kan gribe ind der for at løse problemet.
- Nu er jeg selv uddannet tømrer, og jeg kan godt huske problematikken med at gå fra 9. klasse og ud og finde en læreplads. Jeg var ikke moden nok. Jeg forstod ikke, hvad det var, det drejede sig om ved at være håndværker. Og jeg har hørt fra rigtig mange sidenhen også, at det med at være moden, der er altså noget, vi er nødt til at arbejde med. For det er derfor, at mange håndværkere ikke gider tage lærlinge, fordi lærlingene ikke er modne nok. Og det tror jeg, at vi lokalpolitikere kan gøre noget ved, ved at vi i 9. klasserne får lavet en praktikperiode, som måske er længere eller mere målrettet, hvor modenheden er i spil, sagde Alternativets Claus Løwe Klostergård.
I forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november sender vi valgdebatter fra alle de østjyske kommuner. I morgen, torsdag, gælder det Favrskov Kommune, hvor vi inviterer til børnevenligt vælgermøde i Hinnerup-Badet klokken 17. Det kan du læse mere om her.
I videoen øverst på siden kan du se debatten om lærlinge fra dagens vælgermøde i Silkeborg.