Slutspurt: Kandidattest bliver taget flittigt i sidste øjeblik
Noget tyder på, at der stadig er en del østjyder, der ikke helt har besluttet sig for, hvor de skal sætte deres kryds
Hvad vil de egentlig kæmpe for de politikere? Og hvordan stemmer det overens med mine egne holdninger og ønsker?
Det spørgsmål stiller rigtig mange østjyder sig tirsdag morgen, forud for at de skal i stemmeboksen og sætte deres kryds inden klokken 20.
Kaster man et blik på besøgstallene her på siden, så tegner der sig et helt klart billede. Kandidattesten tiltrækker suværent flest læsere, og det kan tyde på, at der er mange, der ikke helt har besluttet sig for, hvem de vil stemme på endnu.
Lige under 200 østjyder er i skrivende stund i gang med at tage testen for at finde ud af, hvor enige de er med de enkelte kandidater til henholdsvis kommunal- og regionsrådet.
Hver tiende beslutter sig på dagen
Undersøgelser viser, at en ud af 10 vælgere først træffer den endelige beslutning på selve valgdagen. Og det lader altså til også at gøre sig gældende denne gang.
- Det betyder, at det vil være dumt af politikerne at stoppe med at føre valgkamp på valgdagen. Det vil svare til, at man har løbet et maratonløb, og så stopper man én kilometer før målstregen, siger forskningschef Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Man kan altså nemt støde på mange håbefulde kandidater, der vil dele nøgleringe, chokolade og flyers ud med politiske budskaber i sidste øjeblik.
- I andre lande, for eksempel Frankrig, er det forbudt at føre valgkamp på selve valgdagen. Det er ud fra en filosofi om, at nu har politikerne haft lov at tale gennem valgkampen, og nu skal vælgerne have fred til at beslutte sig. Men den regel har vi altså ikke herhjemme, siger Roger Buch.
Forskerne ved også, at kandidaternes indsats frem til målstregen virker.
- De partier og kandidater, der gør meget, bliver belønnet af vælgerne. Det ved vi, siger Roger Buch.
Vejret kan spille en rolle
De 10 procent, der først beslutter sig på selve valgdagen, er ifølge Roger Buch den gruppe vælgere, der har fulgt mindst med og som vakler mellem at stemme og ikke stemme.
Og her kan vejret paradoksalt nok spille en rolle.
- Hvis det er rigtig møgvejr, så kan det være udslagsgivende for, om de her vælgere stemmer eller ej, siger Roger Buch.
Japanske undersøgelser viser følge forskningschefen, at valgdeltagelsen er en smule mindre på valgsteder, hvor det har regnet, sammenlignet med valgsteder med solskin.
Er man en af dem, der ikke har besluttet sig endnu, så kan man altså nå at gøre som andre østjyder og tage kandidattesten, inden valgstederne lukker tirsdag aften klokken 20.