Alle Renas kollegaer forsvandt på et år: Men ingen opbakning til undersøgelse

Flere partier ønskede en uvildig undersøgelse af socialområdet i Norddjurs Kommune, men flertallet stemte imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rena Pind er en af flere tidligere ansatte på socialområdet i Norddjurs Kommune, som har rejst kritik af ledelsesstilen.

Flere partier var klare i spyttet. Socialområdet i Norddjurs Kommune skal ses efter i sømmene.

De gode erfaringer skal frem i lyset, og problemer skal endevendes, så der kan ske ændringer. 

Nu er tanken om en uvildig undersøgelse skudt til side, da et flertal stemte imod forslaget på et kommunalbestyrelsesmøde tirsdag aften.

De tre tidligere ansatte ved bostøtten i Auning og Allingåbro har alle forladt deres arbejdsplads, selvom de tidligere så det som et virkelig godt sted. Fra venstre til højre er det Lone Schøsler Pedersen, Rena Pind og Mariann Christensen.

- Det er vigtigt, at borgerne får de tilbud, de skal have, og at medarbejderne bliver behandlet ordentligt, men jeg mener, at det er en stor hammer at slå med, siger Venstres gruppeformand Kasper Bjerregaard og uddyber:

- Vi har i forvejen eksterne tilsynsmyndigheder, der er tillidsrepræsentanter, pårørenderåd og dialogmøder, så vi stemmer ikke for en uvildig undersøgelse.

Forslaget stemt ned

Ønsket om en ekstern undersøgelse af socialområdet i Norddjurs Kommune har været luftet flere gange.

Jeg sagde blot, at det handler om, hvorvidt man vil beskytte borgere og medarbejdere, eller om man i højere grad vil beskytte systemet.
Aleksander Myrhøj, SF

Senest, efter TV2 ØSTJYLLAND har afdækket, hvordan samtlige bostøtte-medarbejdere i Auning og Allingåbro forsvandt på under et år, har SF, LA, De Konservative, Enhedslisten og et medlem af DF rejst forslaget i byrådssalen. 

- Undersøgelsen skal ledes eksternt og inddrage så vidt muligt en bred repræsentation af relevante organisationer/fagforeninger/myndigheder, stod der blandt andet i forslaget. 

Det forslag, som altså nu er stemt ned.

- Jeg håber, at vi kan få fundet de gode indsatser og lære af dem. Og få indsamlet viden så vi kan få rettet op de steder, hvor vi ikke kan stå inde for kvaliteten, har SF's Aleksander Myrhøj tidligere udtalt til TV2 ØSTJYLLAND om ideen bag en undersøgelse.

Heftig debat i den virtuelle byrådssal

Kommunalbestyrelsen debatterede punktet i overfor 45 minutter, og selvom der var lydudfald, var det tydeligt, at debatten var skarp.

- For at løse problemerne, så skal de først findes. Derfor støtter vi forslaget, lød det fra den konservative Mads Jensen:

- Jeg ved ikke, om vi som kommunalbestyrelse er flove eller frygter at se problemerne i øjne, men hvis vi gør det, så ved jeg ikke, hvad vi laver her. Det er vores ansvar at få løst problemerne.

Socialdemokraten Karoline Bergkvist Søgaard så forslaget som en kritik af hendes og kollegaers arbejde i voksen- og plejeudvalget. 

- Jeg kan ikke andet end at tage det som en kritik af vores arbejde, når det bliver fremført på den her måde. Der har været udfordringer, der er fortsat udfordringer, men jeg har også set, at vores arbejde med at læse tilsynsrapporter og spørge kritisk ind til handleplaner har båret frugt, sagde hun og uddybede:

- Jeg føler, det er under bæltestedet, at vi bliver beskyldt for ikke at interessere os for området, fordi vi ikke stemmer for forslaget om denne uvildige undersøgelse. 

Den udlægning kunne SF's Aleksander Myrhøj ikke genkende:

- Jeg sagde blot, at det handler om, hvorvidt man vil beskytte borgere og medarbejdere, eller om man i højere grad vil beskytte systemet.

Venstre: Vi har tillid til systemerne

Op til mødet skrev forslagsstillerne en præcisering af den type undersøgelse, som de finder nødvendigt.

En ændring, der dog ikke har rokket ved venstremanden Kasper Bjerregaards indstilling.

- Det er stadig meget omfattende, det som de har foreslået, og vi har systemer, der skal tage hånd om tingene. Blandt andet har vi fået en whistleblower-ordning, og jeg har ikke kendskab til, at den bliver brugt i stor stil, siger han.

Kasper Bjerregaard ytrede på mødet, at han var stærkt kritisk overfor, at hans liberale kollegaer i Liberal Alliance og De Konservative var medstillere til forslaget. Måske virkede presset - i hvert fald endte det med, at kun et enkelt konservativt medlem stemte for forslaget. Foto: Thomas Gam Nielsen, TV2 Østjylland

Så har du tillid til de systemer, som du her beskriver?

- Jeg har ikke grund til at have andet end tillid. Jeg er ikke blevet peget i retning af store problemer. Hvis det er noget, så skal vi agere på det, men spørgsmålet er, om en uvildig undersøgelse er det rigtige værktøj.

Sagen kort

TV2 ØSTJYLLAND har afdækket massiv udskiftning af medarbejdere på en række bosteder i Auning og Allingåbro. Samtidig har samtlige bostøtte-medarbejdere i samme område forladt arbejdspladsen.

Flere tidligere ansatte har rejst kritik af ledelsen - samme ledelse, som også sidste år på to bosteder i Ørsted blev beskyldt af tidligere ansatte og pårørende for skabe en frygtkultur. 

For forslagsstillerne af en uvildig undersøgelse af socialområdet er det dog ikke kun forhold på bostederne, der skal undersøges. De ønsker også andre dele af socialområdet undersøgt - blandt andet sager på familieområdet skal undersøges. 

Men de sager, som vi har afdækket hos TV2 ØSTJYLLAND, ser du problemer i dem?

- Der vil altid være nogle, som er utilfredse, når de forlader en arbejdsplads. Jeg forholder mig dog til de tilsynsrapporter, der ikke rejser bekymingsflag, og når det kommer til gennemstrømningen af medarbejdere på bostederne i Auning og Allingåbro, er formanden for pårørenderådet tydelig i sin støtte til ledelsen, siger Venstres Kasper Bjerregaard. 

Undervejs i behandlingen af punktet, faldt et par af forslagsstillerne fra. 

Liberal Alliance  træk sig, og det samme gjorde den konservative viceborgmester Benny Hammer. 

Styregruppe i stedet for uvildig undersøgelse 

I stedet for en uvildig rapport ønskede et flertal i stedet, at der skal oprettes en styregruppe. 

Styregruppen skal ind over områderne Ørsted, Allingåbro og Auning, og det skal ske via Voksen- og Plejeudvalget, der udlægger retningslinjerne for styregruppen.

Den skal bestå af det lokale LMU på ledelsesplan, menige medarbejderrepræsentanter og repræsentanter for de faglige organisationer, der har medlemmer ansat på de enkelte arbejdspladser. På voksen-, handicap- og psykiatriområdet er det fagforeningerne FOA og SL.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her