Ansatte reagerede allergisk: Museum ramt af fugt i fundamentet
Det er uvist, hvornår museet igen kan slå dørene op til den nedlukkede del.
Gamle, værdifulde sager og så skimmel - det er sjældent nogen god cocktail.
Det har de blandt andet erfaret på Museum Østjyllands afdeling i Grenaa, der har været nødt til at lukke ned for adgangen til én af de gule bindingsværksbygninger i Søndergade.
Stedet er ramt af skimmel forårsaget af vand og fugt.
- Det gør ondt ikke at kunne åbne den dør. Alle vores medarbejdere, der har haft deres arbejdspladser herinde, kan ikke være her længere. Der er nogen, der har reageret allergisk, og det er på den baggrund, vi er blevet bevidst om, at der er en udfordring, siger museumschef Jesper Bækgaard.
Værst står det til i kælderen.
- Som museum har vi det med at udnytte alle kvadratmeter. Det har man også gjort her, og derfor har man haft magasin i en kælder, som ikke har været egnet.
Tabt for altid
Forskningsleder Lutz Klassen er bekymret for de historiske fund, der opbevares i små, brune papkasser på magasinet.
Han fremviser blandt andet en lille, sart knogle, som han vurderer, hurtigt vil blive nedbrudt, hvid den udsættes for fugt.
- Det er en katastrofe. Når man har udgravet et sted og taget noget med hjem, så har man kun dét. Hvis man så taber det på den ene eller den anden måde, er det tabt for altid, siger Lutz Klassen.
Han er særligt bekymret for en samling af hesteknogler fra bondestenalderen (3900 f.Kr. til 1800 f.Kr.) på Djursland.
- Vi er det eneste sted her i Nordeuropa, hvor vi kan belyse, hvordan de her vilde heste har påvirket et mere naturligt landskab end vores nuværende. Det er jo en viden, der er relevant med henblik på den igangværende debat om rewilding, siger Lutz Klassen.
Hvis skimlen går i knoglerne, er det usikkert, om der kan laves dna-analyser af dem.
- Så risikerer vi, at de går til, og vi taber muligheden for at få informationer ud af det fund, som det rummer og som er enestående. Det kan jeg selvfølgelig ikke leve med som forskningsleder. Vi har et ansvar for, når vi laver en udgravning, at vi får den viden ud af de her ting, som vi nu kan, siger Lutz Klassen.
Camilla Jul Bastholm er i gang med en phd-afhandling, der handler om skimmelsvamp på danske museer.
Hun har igennem årene undersøgt mere end 150 magasinlokaler rundt på danske museer, og der er fundet skimmelsvamp i dem alle.
Det skyldes til dels, at bygningerne har svært ved at modstå fugten udefra, og så betyder klimaforandringer mere nedbør i Danmark.
- Det fører til skimmelsvamp, fordi den største kilde til skimmelsvamp er fugt, siger Camilla Jul Bastholm.
Museumschef Jesper Bækgaard håber på en hurtig løsning, så han snart igen kan slå dørene op for gæster og medarbejdere i den lukkede del af sit museum.