Det koster 12 millioner kroner: Omdiskuteret naturprojekt bør betales af alle
Genskabelsen af naturområdet Kolindsund på Djursland bliver en dyr omgang, og derfor vil SF nu have en del af projektet på finansloven.
Alle danskere bør være med til at betale regningen for ét af landets største naturprojekter nogensinde.
En udgift i den størrelsesorden er ikke kun for folk, der bor på Djursland, når effekten kommer alle danskere til gavn.
Sådan lyder det fra SF, der mandag reagerer på en udmelding fra Syddjurs Kommune, som handler om Kolindsund på Djursland.
Engang var her landets største sø mellem Kolind og Grenaa, men området blev drænet for vand for godt 150 år siden, så det kunne bruges til landbrug. Det har der længe været forskellige holdninger til, og forleden kom det så frem, at man i Syddjurs Kommune vil genetablere søen.
Før det sker, skal der laves en såkaldt konsekvensanalyse, og sådan én vurderes at koste 12 millioner kroner. Det er her, SF kommer på banen med et forslag om, at projektet kommer på finansloven, skriver det i en pressemeddelelse.
Konsekvensanalysen skal blandt andet afdække de natur- og miljømæssige konsekvenser, der kan forekomme ved genetableringen af søen.
Kasper Vindbjerg (SF), der er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune, krydser fingre for, at forslaget går igennem hele vejen til beslutningstagerne på Christiansborg.
- Vi har arbejdet på en gendannelse af Kolindsund i mange år, så jeg håber i hvert fald, at der er opbakning til at arbejde videre med det og få det afdækket ordentligt, siger han til TV2 Østjylland.
Det bakker hans partikollega Charlotte Broman Mølbæk, der er medlem af Folketinget og valgt i Østjylland, op om.
- Det her er en regional forandring. Det bliver nok Jyllands største sø, så det har betydning for os allesammen. Vi ved, at det er svært at stå alene med de her sager lokalt, det er svært politisk at få gennemført og økonomisk, siger Charlotte Broman Mølbæk til TV2 Østjylland.
- Kommunerne har det ærligt talt svært nok i forvejen, så den grønne omstilling er vi nødt til at understøtte fra Christiansborg.
Derudover fortæller hun, at der ikke er sat penge af til forundersøgelsen, der som nævnt skal afdække alle de potentielle konsekvenser, genskabelsen af søen kan have.
Derfor mener hun, at man bør prioritere det i finansloven.
- Med et så stort projekt som Kolindsund, er der behov for et væsentligt beløb, så vi kan lave en grundig forundersøgelse, som afdækker konsekvenserne, siger hun.
Krydser kommunegrænsen
Tirsdag skal kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune beslutte, om den vil bakke op om det videre arbejde om genskabelsen af Kolindsund.
Kim Lykke Jensen (SF) er byrådsmedlem i Syddjurs Kommune, og det var hans forslag, der blevet taget op om at gendanne søen. Indtil 28. august var der ikke opbakning til det i kommunen, men nu er der politisk flertal for genskabelsen af søen.
28. august blev der vedtaget en principbeslutning om at gå i dialog med lodsejere og afdække mulighederne for at få genetableret søen.
Søen ville både skulle ligge i Syddjurs og Norddjurs Kommune, så derfor rakte Syddjurs ud til Norddjurs om et samarbejde.
Om Norddjurs Kommune bakker op, vil vise sig tirsdag, når forslaget bliver taget op på et kommunalbestyrelsesmøde i Norddjurs Kommune.