En tør, hvid bolle med tandsmør: Hvorfor gider vi blive ved med at spise dem?
Torsdag aften sidder stort set hele den danske befolkning nærmest synkront og spiser varme hveder. Men hvorfor vil vi spise det tørre bagværk år efter år?
En tør, hvid bolle, som kun kan spises med et ordentligt lag tandsmør. Det er, hvad en stor del af den danske befolkning sætter tænderne i torsdag aften - dagen før store bededag.
Og det er nok de færreste, der ville vælge varme hveder som aftensnack enhver anden aften på året, men lige i dag smager de helt særligt. Ja - smager.
For når mad er bundet op på traditioner og hygge, så får man en helt særlig kulinarisk oplevelse, fortæller Bettina Buhl, der er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets kulturhistorie på Det Grønne Museum på Djursland.
- Vi smager på historien. Historien er med til at give smag og liv til erindringen fra barndommen. Vi vil så gerne henføres i den stemning af, at noget er godt. Og det var det i de fleste barndomme - der var man ubekymret, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun fortæller, at det i sidste ende handler om traditioner og at føre dem videre til næste generation.
- Stort set alle vores traditioner handler om at spise noget særligt. Fastelavnsboller, and til mortensaften, flæskesteg og rødkål til jul og som i dag - varme hveder aftenen før store bededag. Ved at spise det bevarer vi traditionen. Vi markerer vores historie og kulturarv, så vi er faktisk nødt til at spise det, siger Bettina Buhl.
Derfor spiser vi varme hveder
Traditionen med varme hveder opstod, da det i 1686 blev besluttet at slå alle bededage sammen til en stor bededag. Denne dag blev så særlig hellig, og det betød, at selv bagerne skulle holde lukket.
Bagerne kom helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra meget hvedebrød dagen før, som folk så kunne spise, når bageren var lukket. I dag spiser vi hvederne aftenen inden store bededag, fordi folk dengang ikke kunne holde fingrene fra det dejlige, nybagte hvedebrød.
Men det er jo ikke, fordi varme hveder i sig selv er særligt spændende. Så hvorfor gider vi at blive ved med at spise dem?
- Udover at ville bevare traditionerne og mindes vores barndom, så søger vi fællesskaberne, og den kollektive bevidsthed om at gøre noget sammen gør os godt. Det er jo enormt sjovt at tænke på, at lige præcis i aften sidder stort set hele den danske befolkning synkront og spiser hveder, siger Bettina Buhl.
Hun påpeger også, at det især i krisetider bliver vigtigt for os med traditioner og at finde ind til den danske hygge.
- Jo mere ufred, der er derude, og jo mere noget er ude af vores hænder, jo mere vil vi finde ind til den danske hygge. Både med corona og nu krigen i Ukraine ønsker vi i højere grad at finde ind til hyggen, siger Bettina Buhl.