Få et døgn på landet: Nyt tilbud skal lokke flere til at bosætte sig
Natascha og hendes familie bor på Djursland. Nu lukker de og andre tilflyttere deres hjem op, så potentielle nye tilflyttere kan prøve et døgn i Norddjurs Kommune.
- Jord under neglene, storslået natur, mere plads til færre penge. Vi inviterer dig til at komme ud og opleve landlivet.
Sådan begynder opslaget for et nyt initiativ, der skal lokke flere tilflyttere til Norddjurs Kommune.
Konceptet er enkelt. Familier, der selv er flyttet til området, skal være værter for potentielle nye tilflyttere.
- Det er selvfølgelig begrænset, hvad man kan opleve på et døgn, men alt hvad man oplever, bliver relevant for én, hvis man drømmer om eller har konkrete tanker om at flytte på landet, siger Bodil Richardt, projektleder ved Norddjurs Kommune.
Pulserende byliv eller helt derude
Natascha Holst, hendes mand og tre børn er en af de familier, som er klar til at byde velkommen.
Hun er opvokset i et forstadsmiljø, mens hendes mand har rødder på Djursland. Da de mødte hinanden, var hun sikker på, at hun enten skulle bo midt i det pulserende byliv, eller også skulle hverdagen foregå på landet.
Noget for dig?
Er du nysgerrig efter at prøve et døgn på landet, skal du kontakte Norddjurs Kommunes projektleder Bodil Richardt på boiv@norddjurs.dk eller 24401638.
Det finder sted d. 2.-3. oktober, men ifølge arrangørerne bliver besøget tilpasset dine behov og værtsfamiliens muligheder for at vise jer et døgn på Djursland.
Kilde: Norddjurs Kommune
- Min mand husker sin barndom fra området, og vi blev enige om, at vi gerne ville give vores børn en opvækst på landet, siger Natascha Holst.
De bor på en gård uden for Ørum, og nu er de klar til at vise et realistisk bilede af, hvordan hverdagen på landet kan være.
- Rigtig mange kender Bonderøven fra DR's programserie fra Djursland, men vi vil gerne være et supplement til den fortælling og vise, hvordan livet også kan være herude, siger Natascha Holst.
Konkret bliver det projektleder Bodil Richardt, som matcher interesserede gæster med familien Holst som værter.
Bygger på egne erfaringer
Projektleder Bodil Richardt er selv tilflytter til Fjellerup.
I radioserien Hvordan får jeg en ven? har hun åbent og ærligt fortalt om hendes problemer med at falde til på landet som tilflytter.
Det er hendes egne erfaringer som er drivkraften bag "Et døgn på landet", og hun håber at skabe en god start for nye tilflyttere.
- Det vil være en succes, hvis folk kommer ud og får en god oplevelse. Hvis nogle vælger at flytte hertil, er jeg sikker på, det vil være et mere trygt valg, når man har mødt andre, som har stået i samme situation og gjort sig samme overvejelser, siger hun.
Udover tilbuddet om at prøve et døgn på Djursland, har hun også lavet et netværk for folk, der allerede er flyttet til landdistrikterne i Norddjurs Kommune.
De har opstartsmøde i dag i landsbyen Hevring.
Det sure med det søde
Ved Ørum glæder Natascha Holst og hendes mand sig til at byde potentielle tilflyttere velkommen.
- Jeg er meget spændt på, hvad folk fra byen har af tanker og overvejelser. Ved at svare på nogle af deres mange spørgsmål, tror jeg også, at jeg selv kan lære noget, siger hun.
Hun er læreruddannet ligesom hendes mand. De nåede at bo i en lærerbolig i Vestjylland efter studietiden i Aarhus, og inden de købte deres nedlagte landbrug.
Peter Holst, hendes mand, stammer fra Ørum, og skiftet til Djursland har på mange måder været nemmere for ham end for Natascha Holst.
- Det kan være svært at danne nye relationer et nyt sted, samtidig med at vi har fået tre børn. Der har bestemt været øjeblikke, hvor det ville have været rart at have sine nære venner tættere på, siger hun.
Tid og plads
Ved at fortælle hendes egne oplevelser, håber Natascha Holst, at de potentielle tilflyttere får svar på deres mange spørgsmål.
- Jeg vil gerne være med til at skabe grundlag for, at man hurtigere kan danne relationer, hvis man flytter hertil, siger hun.
Selvom der har været udfordringer ved landlivet, er hun virkelig glad for deres valg om at købe det nedlagte landbrug i 2015.
- Vi har fået tid og plads til at lave forskellige kreative projekter, og det har været vigtigt for os, siger hun og fortsætter:
- Vi håber at vise, at der er mange måde at prioritere i sit liv, hvis man vælger at bo på landet. Det behøver ikke være den kæmpe køkkenhave, men der er plads til mange muligheder.
Projektleder Bodil Richardt understreger, at tilbuddet om "Et Døgn på Djursland" bestemt ikke kun er for folk, som er klar til at pakke flyttebilen i morgen.
- Man behøver ikke at være afklaret om stedet, om man overhovedet vil bo på landet på sigt, men det er en mulighed for at prøve det og blive klogere på, hvad ens fremtid skal byde, siger hun.