Frygt for at herregård synker: Nu skal der graves slam

Voldgravene ved herregården Gammel Estrup skal renses, så vandet igen bliver klart og for at undgå, at vandstanden bliver for lav

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En orange gravko på larvefødder trillede mandag rundt i vandet foran Gammel Estrup - Herregårdsmuseet nær Auning på Norddjursland.

Opgaven var at vende slam, hvorefter en maskine sugede det sammen og samlede det i en kæmpe sort "ballon".

Alt sammen med det formål at få renset vandet i voldgravene, søerne og dammene for at bevare de historiske omgivelser ved herregården.

Museet har for nyligt fået penge fra A.P. Møller Fonden, Hedeselskabet og William O. Berntsens Fond til at oprense voldgraven, som efterhånden er blevet noget beskidte. Blade, grene, planter og andet organisk materiale har samlet sig og giver nu problemer.

Når eksempelvis planter og alger bliver nedbrudt via fotosyntesen, bliver de til jord, og under den proces bliver der også brugt en mængde vand.

- Til sidst er der ikke mere vand i voldgraven. Så kan vi risikere, at bygningen synker ned og sætter sig. Så det er vigtigt, at vi får det her klaret, siger museumsdirektør Britta Andersen, som fortæller, at herregården er bygget på egetræspæle og hviler på vandspejlet. Derfor er det vigtigt, at vandstanden ikke falder drastisk, fordi at pælene derfor vil tørre ud.

Til sidst er der ikke mere vand i voldgraven. Så kan vi risikere, at bygningen synker ned og sætter sig.
Britta Andersen, museumsdirektør

Håber på spændende fund 

Det er ikke første gang, at voldgraven foran herregården bliver oprenset. Det samme skete i 1960'erne, og nu er det så blevet tid igen. Nogle steder i voldgraven er vandstanden kun 15-20 centimeter.

Voldgravene blev oprindeligt etableret tilbage i 1300-tallet som et forsvarsværk, men fungerer i dag mest som en pryd for øjet for de besøgende.

Al slammet, der bliver opsamlet, skal efterfølgende undersøges af arkæologer fra Museum Østjylland:

- Det kunne jo være, der var et fint 1700-tals skospænde eller nogen, der har smidt en paryk ud, siger museumsdirektør Britta Madsen.

I videoen øverst i artiklen kan du se billeder fra dagens gravearbejde. Se desuden mere i tv-indslaget nedenfor:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her