Judith frygter at miste byens sidste læge
Judith Skaarup fra Ørsted frygter, hun får svært ved at finde en ny læge, når hendes nuværende går på pension. Politikere lover handling.
Det går ikke, at der er så store lokale forskelle i lægedækningen. Sådan lyder det fra flere politikere i Region Midtjylland, der dog ikke er helt enige om, hvad løsningen er.
At en løsning tilsyneladende ikke er lige for, bekymrer borgere som Judith Skaarup, der i næsten fem årtier har boet i den lille by Ørsted på det nordlige Djursland.
Trygheden er på spil, føler hun. For den sidste tilbageværende læge i Ørsted har ikke mange år inden for lægegerningen tilbage.
Med sine 69 år går der formentlig ikke længe, før lægen Henrik Willemoes pensionerer sig selv. Og det bekymrer Judith Skaarup.
- Da jeg flyttede hertil, havde vi to læger, det var ren luksus. Jeg frygter, at der jo nok ikke går så mange år, inden han holder, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
'Med på den værste'
Susanne Buch er valgt til regionsrådet for SF. Og så sidder hun i udvalget for nære sundhedstilbud, som blandt andet har ansvaret for almen praksis.
- Vi har en samfundsmæssig forpligtelse fra regionernes side. Der er en uoverensstemmelse, som vi er nødt til at tage os af, siger Susanne Buch.
Det viser tallene
Der er 237 lægepraksisser i Østjylland.
72 procent af dem er lukket for tilgang af nye patienter.
Der er 349 lægepraksisser i hele Region Midtjylland.
65 procent af dem er lukket for tilgang af nye patienter.
Kilde: Region Midtjylland
SF i Region Midtjylland melder sig klar til at udfordre hele den model, man i dag indretter almen praksis efter, hvor hver læge i princippet driver sin egen virksomhed, men betales af regionen, der samtidig ved lov har det formelle ansvar for lægedækningen.
- Vi skal væk fra den tanke med, at en praktiserende læge er sin egen chef og mere fokus på, hvordan regionerne kan træde ind og skabe nogle muligheder, som der ikke er i dag, siger Susanne Buch og understreger, at hun er 'med på den værste' for at få det løst.
Ingen ville være læge
I Ørsted hos Judith Skaarup kommer lægemanglen tæt på. For tre år siden lukkede den ene af de to tilbageværende læger.
Og ingen stod klar til at tage over.
Hun er derfor bange for, hvor det stiller hende, hvis hendes nuværende læge ikke kan erstattes, når han går på pension.
For Judith Skaarup er lægen en vigtig relation. Og det betyder meget at have lægen tæt på.
- Det giver en vis tryghed, og som regel kan man altid komme til, når man ringer, forklarer hun.
Vil skabe større fællesskaber
Også hos Enhedslisten i Region Midtjylland ønsker man at ruske i det nuværende system.
Partiets medlem af regionens udvalg for nære sundhedstilbud, Henrik Qvist, ønsker at arbejde for, at regionen i højere grad er med til at samle lægerne, hvor der er det største behov.
- Der er lidt for mange læger med små enkeltmands-praksisser, og det er ikke godt i forhold til den faglige sparring. Vi skal skabe mulighederne for flere fællesskaber, siger Henrik Qvist.
Han indrømmer dog, at der næppe bliver tale om en hurtig løsning
Advarer imod sundhedshuse
Nationalt er man i øjeblikket i gang med at skabe flere uddannelsesstillinger i almen praksis. Men selvom, der er flere læger på vej, så løser problemet med fordelingen ikke sig selv.
Det mener lægernes fagforening, PLO, der peger på, at lægerne har familier, og at det derfor ikke er helt ligegyldigt, hvad der er i de områder, de skal drive praksis.
Ifølge PLO er det også væsentligt, at der er et velfungerende hospital i nærheden, og at der er andre praktiserende læger at sparre med.
Men sundhedshuse er ikke nødvendigvis løsningen, lyder det.
- Det giver mening at have et sundhedshus som kraftscenter for de læger, der er i området. Hvis man for eksempel laver et sundhedshus for 60-70 læger i en by på størrelse med Silkeborg og giver fem læger mulighed for at bruge det, så får størstedelen ikke glæde af det, siger formand for PLO Midtjylland, Henrik Idriss Kise.
Formand for regionens udvalg for nære sundhedstilbud, Else Søjmark (S), mener, at regionen som helhed har en god lægedækning.
Ifølge hende er de lokale udfordringer mest udtalt i den østlige del af regionen. Og det vil hun dæmme op for først og fremmest ved at være på forkant.
- Vi følger udviklingen og befolkningstilvæksten. Der er nogle mønstre i forhold til borgerne. Og så handler det om at have overblik over kapaciteten hos lægerne og en god, tæt dialog med de praktiserende læger, siger hun.
'Langt for nogen at køre'
Ifølge sundhedsloven har borgere ret til mindst to praktiserende læger at vælge imellem inden for 15 kilometer fra, hvor de bor.
Og mens den ret er en udfordring i blandt andet Odder, så er der for Judith Skaarup i Ørsted på Djursland andre læger at vælge imellem, når hendes nuværende går på pension.
Men hun kan blive tvunget til lægerne i Allingåbro, Vivild eller måske Auning.
Der er kun 5 kilometer ind til Allingåbro. Nogle vil nok sige, det er lidt et luksusproblem, at I frygter for lægen i Ørsted. Kunne I ikke bare alle sammen køre ind til Allingåbro?
- Jo det kunne jeg nok godt, men der er stadig mange, som ikke kan. Vi har også et stort opland, og fra Udbyhøj er der 12-13 kilometer hertil. Det er langt for dem at køre, hvis ikke der er en læge her.
Judith Skaarup håber derfor på en Ørsted-læge langt ud i fremtiden.
Ellers må borgerne selv i aktion.
- Nu har vi skabt en kro og et frivillighus, så hvem ved? Måske kan vi lave en lægepraksis, lyder det fra hende.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt regionsdirektør, Pernille Blach Hansen, hvordan regionen vil sikre, at der er valgmuligheder alle steder, men hun har takket nej til interview.