Læge er ikke i tvivl: - Det kommer til at koste menneskeliv

- Hvis vi ikke har lægebilerne - og det er en politisk beslutning - skal man være klar over, at det giver en kvalitetsforringelse, og det kommer til at koste menneskeliv, siger beredskabschef og læge Ernest Macintyre fra Regionshospitalet i Randers.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ernest Macintyre, beredskabschef og læge, Regionshospitalet i Randers.

Borgerne på Djursland er vrede oven på onsdagens udmelding om, at Region Midtjyllands politikere har besluttet at spare lægen i områdets akutlægebil væk.

Beslutningen blev truffet, da politikerne mødtes for at forhandle sig frem til, hvor der skal findes besparelser for over 230 millioner kroner i regionens udfordrede budget fra 2024.

Borgerne føler, at der bliver gamblet med deres sundhed og tryghed, hvis de en dag står og har brug for hurtig hjælp af en fagperson, lød det i dag på gaden i Grenaa.

- Vi bliver betegnet som andenrangsborgere herude. Vi betaler fuldt ud skat ligesom alle andre i landet, men alligevel synes jeg, at de skærer os af, siger Sten Pedersen, der bor i byen.

- Vi bor så langt ude, at vi burde få hele pakken, lyder det fra Henning Hansen fra Gjerrild, der med "hele pakken" hentyder til de akutlægebiler, hvor der netop er en læge med ombord.

Med beslutningen fra onsdagens møde har Grenaa-borgerne udsigt til at blive betjent udelukkende af en bil med en paramediciner, der altså ikke er uddannet læge. Vedkommende kan der ikke yde den samme behandling, og det er det, der gør folk utrygge.

Et "absolut minimum"

Beredskabschef og læge Ernest Macintyre fra Regionshospitalet i Randers er én af dem, der kører i akutlægebilen i dag. Han kalder den nye løsning for "et absolut minimum".

- Hvis vi ikke har lægebilerne - og det er en politisk beslutning - skal man være klar over, at det giver en kvalitetsforringelse, og det kommer til at koste menneskeliv. Der kommer til at dø flere ved hjertestop, siger han til TV2 Østjylland.

Mette Bagger Kirk har selv arbejdet i det lokale sundhedshus i 40 år. Hun frygter også for konsekvenserne.

- Fra at være sikker på at kunne blive reddet på bedste vis af en anæstesilæge i akutlægebilen, bliver vi nu mødt af en person, som er paramediciner, og det er en énmandsbetjent bil. Ved du hvad - man kan jo ikke engang lave hjertemassage, når man kun er én person, siger Mette Bagger Kirk, der er formand for en støttegruppe til fordel for Grenaa Sygehus.

Hun håber til det sidste, at beslutningen bliver lavet om.

Nu skal forligsteksten, der sætter rammerne for besparelserne, behandles af Forretningsudvalget i Region Midtjylland den 12. december, inden den ventes at blive endeligt vedtaget på regionsrådsmødet den 20. december.

Forliget er indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Venstre.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her