Nu er der storkeæg i reden på Djursland
Et storkepar flyttede i april ind i landsbyen Enslev ved Grenaa. Nu har de æg i reden, og storkeentusiaster venter i spænding på unger.
- Det vil være en stor sensation, hvis der kommer storkeunger på Djursland.
Sådan lyder det fra Jess Frederiksen fra Storkene.dk til TV2 ØSTJYLLAND.
Storkeparret yngler nemlig i et område af Jylland, hvor der ikke har været storkepar eller unger siden 1960'erne, men nu sker det måske igen.
- Der er æg i reden, det er helt sikkert. De ruger, det er der ingen tvivl om. Der er altid én på reden, der ligger ned, siger Jess Frederiksen.
Meget kan gå galt
Han tror, at det er en uge siden, at det første æg blev lagt, og han vil gætte på, at der er to eller tre æg nu - hvis de er heldige.
Svaret får de dog først omkring begyndelsen af juni, og meget kan gå galt indtil da. Og kommer der unger, er der heller ingen garantier, for at de overlever.
- Det er ikke så specielt, hvis de får unger, men der skal held og godt vejr til, at de bliver flyvefærdige, siger Jess Frederiksen.
Og storkeentusiasterne gør alt, hvad de kan for, at det lykkes.
- Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe parret så meget som muligt. Vi har allieret os med en lokal, der lægger fisk ud til storkene, og han kommer i det samme tøj hver dag, så de ved, at nu kommer der fisk, siger Jess Frederiksen og tilføjer, at storkene er hurtige til at genkende mennesker.
Spiser flere kilo mad
Hvis et storkepar har en rede med tre store flyvefærdige unger, spiser de til sammen tre til tre et halvt kilo kød om dagen. Og det tager cirka 3,5 måned at opfostre et kuld storkeunger. De skal derfor have rigtig, rigtig meget mad.
Hvis de overlever sommeren, vil de til august eller september flyve til varmere lande som Spanien eller Afrika, men så er målet for folkene bag storkene.dk, at de vender tilbage igen og etablerer sig på Djursland.
Lige nu findes der nemlig kun tre ynglende storkepar i Danmark udover parret på Djursland.
- Vi undersøger området efter forbedringsmuligheder - om man for eksempel kan lave flere vandhuller og afgræsninger, for storkenes største problem er, at enge gror til, og så kan de ikke finde føde.
Vejret kan også blive en udfordring for storke og deres unger.
Håber på traditionel dansk sommer
Hvis sommeren kommer til at regne væk og blive kold, er det svært for dem at holde varmen. Det optimale vejr er byger hver tredje eller fjerde dag.
- En traditionel dansk sommer, siger Jess Frederiksen.
Publikum er dog ikke et problem for storkene. Storke er ikke bange for mennesker. Men folkene bag storkene.dk har alligevel lavet et skilt, der opfordrer folk til at sætte sig til rette ved Enslev Forsamlingshus og tage billeder derfra, da fuglene flyver væk, hvis man går for tæt på med sit kamera.
Folkene bag storkene.dk opfordrer folk til at lade være med at lægge fisk eller mad til storkene. Det skal de nok klare.
Udover parret i Enslev, er der i år ynglende storkepar i Bækmarksbro ved Lemvig, i Smedager ved Tinglev og i Gundsølille ved Roskilde.