Modløse smertepatienter og elitesvømmere: - Hvorfor åbner svømmehallerne ikke?
Genåbningen af svømmehallerne kommer efter de nuværende planer først til at ske til august. Det er alt for sent mener både smertepatienter og elitesvømmere.
Det giver ingen mening at holde svømmehallerne lukket. Det mener i hvert fald en smertepatient, der er afhængig af at kunne svømme for at holde smerterne nede.
Hun bakkes op af flere elitesvømmere, der er trætte af ikke at kunne træne i vand.
- Perspektivet der ligger nu med at svømmehallerne først genåbner til august, ser meget sort ud for mig. Det er svært at holde modet oppe, siger Mette Lund fra Auning.
Hun har en tilstand i ryggen, der betyder, at hun må leve med kroniske smerter.
Flere smerter for hver dag
Smerter, hun normalt holder under kontrol, ved at svømme to gange om ugen.
- Når du har smerter, så kan du bevæge dig meget friere, når du kommer ned i vand, og det giver dig mulighed for at kunne bevæge dig på den rigtige måde.
Men det har Mette Lund altså ikke kunnet i næsten to måneder nu og det begynder at tære på hende.
- Der kommer flere smerter hver dag. Den seneste tid har jeg kunnet se, hvordan jeg gradvist er blevet dårligere.
Ikke en offentlig svømmehal
Hos Swim Team Neptun forstår de ikke, hvorfor svømmehallerne ikke er kommet med i nogle af de tre første genåbningsfaser.
For der er stor forskel på smitterisikoen i offentlige svømmehaller og badelande og smittefaren i en skolesvømmehal, hvor der kun kommer elitesvømmere, lyder argumentet.
- Jeg tvivler på, at det er konkurrencesvømning stregen er blevet trukket for. Jeg tror mere, det er svømmehaller og badelande. Den smitterisiko, der er ved, at åbne et badeland er ikke den samme, som den smitterisiko, der er ved at åbne en skolehal og lade konkurrencesvømmere kommer på opdelte hold, så de undgår at møde hinanden, forklarer cheftræner ved Swim Team Neptun Morten Brøndum.
Håber på ændring
Johan Brorson er en af de konkurrencesvømmere, som plejer at svømme dagligt. Nu er de 2-3 daglige timer i svømmehallen afløst af cykling og styrketræning derhjemme.
- Vi mister vores vandføling. Det er demotiverende at skulle træne alene derhjemme, siger han.
- Vi kan jo sagtens overholde reglerne, hvis vi kun er 9-10 personer i en lille skolesvømmehal.
Både smertepatient Mette Lund og svømmerne fra Randers håber, at politikerne vil genoverveje åbningen af visse svømmehaller.
- Jeg håber, at der bliver set på, om det ikke er muligt. Det ville være dejligt, hvis der blev kigget på det, siger Mette Lund.
Frem i køen
Om det kommer til at ske, er fortsat uvist, men ikke helt udelukket, lyder det fra Socialdemokratiets idrætsordfører Malte Larsen (S).
- Jeg kan sagtens forestille mig, at svømmehallerne er noget af det, der kan komme længere frem. Men der er rigtig mange områder, der står på spring og rigtig gerne vil længere frem i køen, og derfor tror jeg, vi skal indse, at den plan og rækkefølge er lavet, siger han.
- Hvis vi opfører os rigtig fornuftigt og smittetrykket bliver lavere, så kan zoologiske haver og svømmehaller og museer komme længere frem i køen til at åbne, lyder fortsættelsen.
Samtidig understreger Malte Larsen imidlertid at det hele afhænger af, hvordan COVID-19 epidemien i Danmark udvikler sig, siger han.
- Det handler selvfølgelig om at vi ikke skal åbne for mere end at det samlede smittetryk fortsat er under kontrol.
I Region Midtjylland er der på nuværende tidspunkt indlagt 15 COVID-19-patienter. Det er det færreste antal i syv uger.