Tidligere handicapleder kræver ni mio. kr. af kommune
Tidligere ansat føler sig hængt ud i pressen af Norddjurs Kommune.
"Alvorlig mistanke: Kommune politianmelder tidligere ansat". "Kommunal efterforskning: Norddjurs satte en usædvanlig jagt ind på svar i svindelsag."
Overskrifterne var store, da en tidligere handicapleder ansat i Norddjurs Kommune blev politianmeldt for underslæb forrige år.
Forud var gået flere måneder, hvor særligt mediet kommunen.dk afdækkede mistænkelig brug af private kontakter som leverandører til det værested, lederen havde ansvar for - Nærheden i Grenaa.
I dag, to år senere, er alle anklager frafaldet, bekræfter pressemedarbejder ved Østjyllands Politi Jakob Christiansen.
- Det skete i december 2019, fordi vi vurderede, at han ikke ville blive fundet skyldig i en eventuel retssag, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Tidligere leders advokat: Han kan ikke få arbejde nu
Lederens navn blev nævnt i adskillige artikler, og selvom politiet har valgt at droppe sagen, så forklarer advokat Torben Dyring Kledal, at hans klient i dag ikke har fundet et arbejde i samme branche.
- Kommunen er kommet med oplysninger i offentligheden, som har haft en økonomisk konsekvens nu og her og på den lange bane for min klient, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og uddyber:
- Han står med en uddannelse, som han ikke kan bruge, fordi ingen vil ansætte ham på grund af af de udtalelser fra kommunen.
Læs også:
I et brev til Norddjurs Kommune fra d. 29. juni 2020, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af, fremgår det, at der nu er fremstillet et erstatningskrav på 8.987.390 kroner.
Det svarer til lederens tidligere årsløn ganget med 15 år - antallet af år, indtil han kan gå på pension.
- Vi håber, at kommunen anerkender de konsekvenser, som deres udtalelser har haft. Vi ønsker, at de retter fejlen ved at rette deres udtalelser og økonomisk kompensere min klient, siger Torben Dyring Kledal.
Kommunen afviser erstatningskrav
Norddjurs Kommune har via sin advokat, Bech-Bruun, afvist erstatningskravet i et brev den 13. august til den tidligere leder.
Kommunen bekræfter over for TV2 ØSTJYLLAND, at de har modtaget en henvendelse fra advokaten.
Mere ønsker velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen ikke at sige i sagen.
- Da der er tale om en igangværende sag om et erstatningskrav fremsat af en tidligere ansat, så kan jeg ikke kommentere på yderligere forhold vedrørende den konkrete sag, skriver han i en mail til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- I denne sag korresponderer vi direkte med den tidligere ansattes advokat via advokatfirmaet Bech-Bruun.
Advokat: Mulig sag om injurier
I brevet til Norddjurs Kommune understreger den tidligere leders advokat, at sagen kan ende i retten. Han vurderer, at kommunen potentielt har udtalt sig injurierende om hans klient.
- I medierne fremstår det som om, at min klient har gjort noget kriminelt, men politiet har jo valgt at frafalde alle tiltaler, siger Torben Dyring Kledal.
Men ingen steder omtaler Norddjurs Kommune din klients navn. Det er jo ikke deres skyld, at medier skriver, at de forgæves har forsøgt at få en kommentar fra din klient?
- Selvom Norddjurs Kommune ikke nødvendigvis bruger min klients navn, så bringes deres udtalelser i direkte sammenhæng med hans navn. Norddjurs Kommune har simpelthen fortalt for meget offentligt. De kunne have sagt, at en medarbejder var bortvist og ikke mere.
Fra hjemsendelse til politianmeldelse
Den pågældende leder indgik en fratrædelsesaftale med kommunen i november 2017.
Derefter begyndte Norddjurs Kommune på en omfattende undersøgelse af hans forbrug af penge.
I avisartikler fra mediet kommunen.dk bliver der beskrevet, at der skulle være brugt knap 300.000 kroner på at afdække, om der er sket økonomisk kriminalitet på det kommunale værested.
Et usædvanligt skridt, vurderede professor Per Nikolaj Bukh, Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, overfor kommunen.dk i september 2019.
- Det her er ikke sædvanlig praksis, så jeg tror ikke, at man kan finde særlig mange fortilfælde, hvor man kan se efter, hvad en kommune har gjort i en tilsvarende situation, sagde professoren.
I sidste ende førte undersøgelsen til en anmeldelse af den tidligere leder. Først sigtede politiet ham, men nu er sigtelsen frafaldet.
Advokat: Min klient er klar til at gå i retten
Beskrivelsen af Norddjurs Kommunes mistanke bygger i høj grad på dokumenter, som mediet kommunen.dk har fået aktindsigt i.
Konkret nævner advokat Torben Dyring Kledal udtalelser fra velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen om sagen. Et sted står der blandet andet.
- Vi har fået lavet en grundig undersøgelse af en række forhold ved en institution, og den viser, at der kan være indikationer på, at der kan være nogle strafbare forhold, sagde velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen i en artikel til kommunen.dk.
Det er jo korrekt, at kommunen har undersøgt den tidligere leders indkøb til værestedet. Igen, hvad har det med injurier at gøre?
- Det injurierende ligger i, at min klient er hængt ud for noget, som det viser sig, at han ikke har gjort, siger advokat Torben Dyring Kledal og uddyber:
- Og efterfølgende har de ikke været ude og korrigere de udtalelser. Samtidig lavede min klient en redegørelse af sagen, og det virker til, at den hverken blev givet videre til politiet oprindeligt eller udleveret i aktindsigten til de journalister, som dækkede sagen.