Elsebeths hus er ødelagt igen-igen: - Jeg magter det snart ikke mere
Beboerne i haveforeningen Engparken håber, der snart kan gøres noget effektivt for at forhindre flere oversvømmelser.
Hun plejede at kunne sige, at hun har et hyggeligt kolonihavehus nede for enden af vejen.
Det kan hun ikke mere.
Nu ligger Elsebeth Froms hus i stedet for enden af en grusvej fyldt med brunligt vand, der også har oversvømmet hendes hus.
- Du skal have waders på, hvis du skal ned og se det. Ellers kan du ikke komme derhen, siger Elsebeth From til TV2 Østjyllands reporter.
Her er da også virkelig meget vand.
Nattens og morgenens regnvejr over Østjylland har sat sine spor i området, og da en dæmning ved Rathlousdal pludselig gav efter og sendte store mængder vand ud i blandt andet området ved Mejerivej og Odder Bibliotek, flød vandet hurtigt videre til andre dele af byen.
Herunder haveforeningen Engparken ved Bisgårdsvej.
40-45 huse i haveforeningen står under vand i øjeblikket. Det er ikke kun Elsebeth Froms hus, der er ramt.
Haveforeningen ligger i en trekant mellem en å og en bæk, som også gik over sine bredder i januar, i 2018 og 2016. Man har forsøgt sig med en forhøjning af diger, men det er ikke tilstrækkeligt.
Det er man ikke i tvivl om, når man kigger sig omkring. I én af haverne flyder et køleskab rundt, og i en anden svæver en stor oppustelig badebold rundt mellem havemøbler og æbletræer.
- Jeg er så træt! Jeg magter det snart ikke mere. Det er ærgerligt, for vi har en dejlig haveforening med et godt sammenhold, men det er bare så hårdt at blive ved med at starte forfra hele tiden. Mange af os har ikke fået repareret de skader, der kom i januar, så nu kan vi starte forfra, siger Elsebeth From.
Hendes sag var færdigbehandlet hos Naturskaderådet i juni, og den endte med, at de som følge af skimmelsvamp rev det meste af huset ned for at bygge det op igen. Materialerne til det projekt ligger nu under vand og er muligvis også blevet ødelagt.
Det må tiden vise, for hun har ikke kunnet komme ind i sit hus endnu.
- Vi kan ikke gøre andet end at vente på, at vandet er væk. Vi har pumper i haveforeningen, men vi kan ikke sætte dem til, fordi strømmen er afbrudt af risiko for, at vandet går i el-skabene, siger Elsebeth From.
Hun håber, at kommunen snart får løst problemet én gang for alle.
- Odder Kommune har arbejdet på en klimasikringsplan siden 2014, men der er ikke sket noget. Vi i bestyrelsen (i haveforeningen, red.) har forsøgt at komme i dialog med dem, og vi rykkede for et svar i september, fordi vi vil have oversvømningssikret de her åløb, der omgiver os. Vi har ikke hørt andet, end at de vil behandle det. Det har de så gjort siden 2014, siger Elsebeth From.
- Der skal bare ske noget nu, så vi undgår det her i fremtiden.
Der skal findes en holdbar løsning nu
Kresten Bjerre (R) er medlem af krisestaben i Odder Kommune, som blev aktiveret onsdag morgen, og formand for udvalget for Klima og Plan.
Han siger til TV2 Østjylland, at han selv er chokeret over at se, at dæmningen ved Rathlousdal ikke kunne stå imod.
- Jeg har ikke ord for det. Jeg er chokeret over, at det kunne ske. Vi skal finde ud af, hvordan det kunne lade sig gøre, for folk skal kunne sove trygt, siger Kresten Bjerre.
- Vi må have vores rådgivende ingeniører til at se på det her. Hvad er der gået galt, og hvordan kan vi sikre os bedre? Nu skal vi i første omgang have dækket hullet (i dæmningen, red.) til, og så skal vi have en løsning, der holder fremover, siger Kresten Bjerre og understreger, at han forstår borgernes frustrationer.
Se vores dækning af dagens oversvømmelser i Østjylland herunder:
Spørgsmål eller kommentar? Skriv til os!