Hvis ikke du fjerner bjørneklo, så gør kommunen det – og sender en regning

Odder Kommune vil gerne udrydde bjørneklo i kommunen. Derfor har byrådet nu vedtaget at skærpe indsatsen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fjern kæmpebjørneklo på din grund, ellers gør vi det – og sender regningen.

Sådan vil det fremover lyde fra Odder Kommune, hvor man netop har skærpet indsatsen mod den forhadte plante.

Byrådet vedtog i går en ny bekæmpelsesplan frem til 2028. Det nye i den plan er, at kommunen nu kan vælge at gå ud og fjerne bjørneklo på en grund, hvis ejeren ikke har reageret på kommunens påbud. Grundejeren skal derefter betale for kommunens arbejde med at fjerne kæmpebjørneklo.

Sådan fjernes bjørneklo

Bjørneklo kan fjernes på en række forskellige måder:
 

  • Planten kan rodstikkes
  • Planten kan slåes ned
  • Man kan pløje, harve eller fræse jorden omkring planten. 
  • Man kan dække planten med plast
  • Man kan også bekæmpe planten kemisk, men den metode anvender Odder Kommune ikke. 

- Der må ikke være nogen, der lader stå til, derfor har vi besluttet, som vi har gjort her, og der var fuld opbakning til det i byrådet, siger Ole Lyngby Pedersen (V), der er formand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Odder Kommune har siden 2007 bekæmpet planten. Her har grundejerne været pålagt at fjerne kæmpebjørneklo. Men her risikerede ejerne ”kun” en bøde, hvis ikke man gjorde, som kommunen påbød.

- Det er jo en giftig plante. Vi ved alle, hvad der sker, hvis et barn løber ind i den, det ser forfærdeligt ud. Det er en stor plante, og den vokser hurtigt. Den skærmer alt ud, så den skygger for andre planter. Den breder sig med lynets hast. Hvis den får lov til at sprede sig, får den stor betydning for vores flora, siger Kasper Grønborg, der er teknisk chef.

Han fortæller også, at planten skaber problemer for vandløb. Hvis den vokset tæt på kanten, så kan den skygge for de planter, der skal holde på vandkanten. Dermed eroderer vandløbskanterne.

Det er lovpligtigt for alle kommuner at have en indsatsplan for bekæmpelsen af kæmpebjørneklo. I Odder har man bekæmpet kæmpebjørneklo siden 2007.

VIDEO: Ole Lyngby Pedersen (V), formand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune ser helst, at bjørnekloen bliver helt udryddet i kommunen. Se hele interviewet her.

På mandagens byrådsmøde stillede flere sig op, deriblandt Ole Lyngby Pedersen, for at understrege hvor vigtigt det er, at indsatsen mod kæmpebjørneklo skærpes.

- I og med vi har fået prioriteret det, har vi fået mere fokus på det, så borgerne bliver opmærksomme på det. Der er mange der tænker: ’jamen, bjørneklo, det er bare ukrudt.’ Men det er ikke bare ukrudt, det har det med at brede sig. Det kan lige pludseligt blive et uoverskueligt problem, siger Ole Lyngby Pedersen.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om bjørneklo-problemerne i Odder Kommune.

Det siger loven

Kæmpebjørneklo er som den eneste invasive planteart omfattet af lovgivning om bekæmpelse. Det indebærer, at kommuner kan udarbejde indsatsplaner for bekæmpelse af kæmpebjørneklo og pålægge ejere eller brugere af arealer, hvor der findes kæmpebjørneklo, at bekæmpe planten i overensstemmelse med planen.

Bekæmpelse af kæmpebjørneklo skal medføre, at den enkelte plante dør og bestandene udryddes. I massive bestande og i bestande, hvor der har været stor frøsætning gennem flere år, skal bekæmpelsen foregå flere år i træk.  

Rundlobet bjørneklo og hårfrugtet bjørneklo er ikke omfattet af denne lovgivning.

Kilde: Miljøstyrelsen

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her