Kommune i kovending – nu er Amalia et skridt tættere på at få hjælp
I seks måneder har Odder Kommune nægtet at hjælpe familien Kaysen med at udfylde en læringsplan til deres datter Amalia, som har Downs syndrom, men nu har kommunen pludselig ændret mening.
Familien Kaysen fra Odder har de seneste seks måneder efterspurgt hjælp fra Odder Kommune til at udfylde en læringsplan for deres halvandet år gamle datter, Amalia, som har Downs syndrom.
En hjælp, kommunen har nægtet at give. De mener nemlig, at familien - trods gentagende henvendelser - sagtens selv kan udfylde skemaet, men nu har kommunen pludselig ændret mening.
- Det betyder alt. Det er dejligt. Det er det, vi går og håber på, vil ske, så det er da en lille sejr, siger Niels Kaysen til TV2 ØSTJYLLAND.
Niels Kaysen kalder det for en lille sejr, for der er stadig et stykke vej til målet. Læringsplanen skal nemlig hjælpe kommunen med at vurdere, hvorvidt Amalia kan få bevilget hjemmetræning, som Niels Kaysen skal stå for.
Familie nægter at udfylde skema selv
De seneste seks måneder har Odder Kommune fastholdt, at familien selv skal udfylde læringsplanen, men det har familien nægtet, fordi de mener, de ikke kan udfylde det uden hjælp fra specialister.
- Man skal blandt andet skrive, hvad målsætningerne er for Amalia. Jeg ved jo ikke, hvor Amalia er om seks måneder, og jeg har jo ingen erfaring med, hvordan Downs børn udvikler sig, så det kan jeg simpelthen ikke udfylde, siger Niels Kaysen.
For halvanden uge siden modtog familien en 14 sider lang redegørelse over Amalias sagsbehandlingsforløb. I redegørelsen erkender kommunen flere fejl, men de holder fast i, at familien selv skal udfylde træningsskemaet, og at familien ikke skal have hjælp til det:
- Niels Kaysen oplyser også̊, at familien ikke har en forpligtelse til at udfylde disse skemaer, og at dette skal ske i samarbejde med fagpersoner, som Børne- og Familiecenteret skal stille til rådighed.
- Børne- og Familiecenteret er ikke enige i ovenstående. Det fremgår direkte af Socialstyrelsens publicerede håndbog om hjemmetræning, at det er en betingelse for at kommunen kan føre tilsyn med hjemmetræningen, at forældrene udarbejder en plan (fx en tids- og faseplan) for arbejdet med træningen og vurderingen af effekterne heraf, skriver Børne- og Familiecentret i redegørelsen.
Kommune ændrer pludselig mening
Halvanden uge efter familien Kaysen har fået tilsendt den 14 sider lange redegørelse, får de pludselig et overraskende opkald fra én af deres to nye sagsbehandlere.
- Vi bliver ringet op af vores sagsbehandler, som fortæller, at ledelsen, fagpersoner og vores sagsbehandlere har haft et møde, hvor de er blevet enige om, at vi ikke har fået den hjælp, vi skal have, siger Niels Kaysen.
Familien får efterfølgende tilsendt beslutningsreferatet fra mødet, hvor der står, at Børne- og Familiecentret nu vil sørge for, at familien Kaysen får hjælp til at udfylde skemaet:
- Da Børnespecialisterne anses som værende specialister på området forventes det, at forældrene efter vejledning herfra, vil være tilstrækkeligt vejledt i udfyldelse af skemaet med henblik på de konkrete metoder, mål og tidsforbrug, der skal anføres i skemaet, står der blandt andet i beslutningsreferatet.
Børne- og Familiecentret ønsker ikke at stille op til interview, men i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND, svarer de på, hvorfor de efter seks måneder erkender, at familien ikke kan udfylde skemaet selv:
- Odder Kommune fastholder, at det fortsat er forældrenes ansvar at udfylde skemaet og fortælle kommunen, hvordan de ønsker, at hjemmetræningen skal forløbe. Der er således ikke tale om et sporskifte fra kommunens side, skriver Flemming Skaarup, der er direktør for Børn-Uddannelse-Kultur i Odder Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:
- I løbet af processen har vi dog erkendt, at familien har haft behov for ekstra vejledning til at udfylde skemaet, og derfor har vi ekstraordinært bevilget dem hjælp til det for at sikre fremdrift i sagen.
”Det er spild af ressourcer”
Familien Kaysen er glad for, at kommunen har erkendt, at familien ikke kan udfylde skemaet uden hjælp fra fagpersoner. Men familien undrer sig over, at kommunen fastholder én ting i en 14 sider redegørelse, hvorefter de giver familien den modsatte besked.
- Jeg tænker, det er hovedrystende og spild af ressourcer. De har brugt en masse tid på det, og de har ikke forholdt sig til, hvad fakta var. De har prøvet at dække for deres egen lille biks og få det til at se pænt ud, lyder kritikken fra Niels Kaysen.
Nu er næste skridt, at familien skal udfylde træningsskemaet med hjælp fra specialister. Herefter skal Børne- og Familiecentret afgøre, om de kan bevilge hjemmetræning til Amalia.
- Jeg har store forventninger, fordi vi har været underlagt den her forældrekompetencevurdering, og der er nogle mål, man skal leve op til, og det har kommunen sagt, at vi gør, og så må de ikke sige nej. Så jeg tænker, at hjemmetræning er på plads, så snart skemaet er udfyldt, siger Niels Kaysen.