Museum jubler: John gjorde unikt fund på skovtur med mor
John Theilgaard har for kort tid siden anskaffet sig en metaldetektor. På en af sine første ture gjorde han et fund, der vækker jubel på Moesgaard Museum.
- Det var en god start på karrieren, siger museumsinspektør Jens Andreas Jeppesen fra Moesgaard Museum.
Onsdag modtog han John Theilgaard, der indleverede et sjældent fund fra sin fødeø, Tunø.
I weekenden var John Theilgaard tilbage på øen for at gå en tur i skoven med sin mor. Det har de gjort mange gange før, men denne gang havde den 44-årige mand sin nyanskaffede metaldetektor med sig.
- Jeg har aldrig gået med metaldetektor, jeg er håbløs amatør. Men vi går ud i skoven, fordi der har været en gammel skydebane, siger han til TV2 Østjylland.
Han tror, han skal finde spor efter projektiler, men hans fund bliver af en helt anden kaliber.
- Vi finder flere småting, men der kommer lige et signal mere, og så graver vi for at se, hvad det er. Pulsen kommer helt op, og pludselig er det meget mere spændende, siger John Theilgaard, der i dag bor i Odder.
Sjældent fund
Op af jorden trækker han dét, der viser sig at være en velbevaret spydspids i bronze fra bronzealderen, fortæller Jens Andreasen Jeppesen fra Moesgaard Museum.
- Det er et fint, sjældent fund. Det er ikke hverdagskost. Det er et virkelig godt fund, siger museumsinspektøren, der vurderer spydspidsen til at være 3000 år gammel.
Fundet er allerede registret i Slots- og Kulturstyrelsens centrale register over fortidsminder og arkæologiske fundsteder. Jens Andreasen Jeppesen skal nu sende spydsiden ind til vurdering på Nationalmuseet, men han er ikke i tvivl.
- Det er helt sikkert, at det er Danefæ, siger han.
Hvad er Danefæ?
Danefæ er genstande fra fortiden, der kommer til veje som jordfund i Danmark, og som er forarbejdet af ædelt metal eller i øvrigt er af kulturhistorisk værdi, herunder mønter. Den, der finder danefæ eller får danefæ i sin besiddelse, skal aflevere det, idet danefæ tilhører staten.
Loven om danefæ kan spores tilbage til middelalderen. Nationalmuseet administrerer denne lov, der sikrer, at vigtige fund fra Danmarks fortid bliver bevaret for kommende generationer. Hvis du har fundet et danefæ kan du læse om indlevering af danefæ.
Det betyder, at John Theilgaard kan se frem til at få en findeløn for sit fund. Men det handler ikke om penge, siger han.
- Jeg er ret sikker på, det ikke er noget, jeg bliver rig af. Det primære for mig er, hvis der var andre detektorfolk eller museumsfolk, der kunne lave yderligere undersøgelser på Tunø, siger han og fortsætter:
- Jeg kunne tænke mig at få opklaret noget mere om Tunøs historie, siger John Theilgaard, der flyttede fra øen, da han skulle på efterskole i ottende klasse.
Det håb deler de på Moesgaard Museum. Man ved, at der var mennesker på øen i bronzealderen, som levede af jagt, fiskeri og landbrug, som de fleste andre på den tid.
Men spydspidsen er det første konkrete fund fra den periode.
- Vi ved faktisk meget lidt om, hvad der er sket derovre. Bronzealderen er kendt for sine store gravhøje. Dem har vi ikke på Tunø, så vi ved faktisk ingenting om, hvad der skete derovre, siger Jens Andreasen Jeppesen.