Frygter nedsmeltning: Byrådspolitiker hårdt ramt af mangel på ADHD-medicin
Flere typer ADHD-medicin er udsolgt, og det presser patienter.
Der mangler ADHD-medicin på de danske apoteker.
Det viser Lægemiddelstyrelsens oversigt over forsyningsvanskeligheder af medicin.
Lige nu er der adskillige forskellige præparater, der ikke er tilgængelig for danskere med ADHD, der har fået recepter på dem af deres læger.
Disse præparater er i restordre
Tidspunkterne er foreløbige og kan ændre sig.
Ritalin 10 mg tabletter - forventes tilbage i marts 2025.
Equasym Depot 10 mg - nogle forventes tilbage i februar 2025, mens andres varianters leveringstid er ukendt.
Medanef 5 mg - forventes tilbage i december 2024.
Medanef 10 mg - forventes tilbage i december 2024.
Medanef 20 mg - forventes tilbage i februar 2025.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen
En af dem, der har oplevet at stå uden sin medicin, er Aleksander Myrhøj, byrådspolitiker for SF i Norddjurs Kommune.
Han er efter eget udsagn dybt afhængig af sin medicin for at fungere i hverdagen og oplever, at hans hoved "smelter ned", hvis han ikke får det.
For nylig oplevede han det så igen, da han skulle hente sin medicin på et apotek i Grenaa. Så stod han med medicin rækkende til kun ni dage.
- Det er en stressfaktor at kunne tælle, hvor mange dage jeg har medicin til. Så er det en deadline, siger han.
Normalt henter Aleksander Myrhøj medicin til tre måneders forbrug ad gangen. Han har oplevet en stor forskel i virkningen af samme produkt, hvis det kommer fra forskellige producenter.
Derfor er han meget specifik med, hvad han tager, og hvad han ikke skal tage. For når han er umedicineret, går det ud over flere aspekter af hans liv.
Han skal i sin hverdag "være på" som både familiefar, selvstændig erhvervsdrivende og kommunalpolitiker. Og alt kan lide under, at han ikke er i den balance, han gerne vil være.
- Jeg kan tabe overblik og have for store følelser, som kommer i udsving. Opgaver kan blive ekstremt vanskelige at strukturere og løse, fortæller Aleksander Myrhøj.
Norddjurs-politikeren håber, at der på Christiansborg vil blive gjort noget for at sikre leveringssikkerheden af medicin, så han og andre ikke lider under det.
Han selv har midlerne og friheden til at eventuelt at købe et dyrere præparat eller køre afsted mod et andet apotek, hvis det har hans foretrukne medicin. Men Aleksander Myrhøj er meget bevidst om, at mange andre med samme problem ikke har samme muligheder for at søge andre løsninger på deres medicinmangel.
- Når jeg ved og kan mærke, hvordan det påvirker mig, så vil det gøre endnu mere ondt på andre, der måske har færre ressourcer til at løse det samme problem, siger han.
- Har stået på rigtig længe
Ifølge formanden for ADHD-foreningen i Østjylland, Nina Rasmussen, er det ikke et nyt problem, at der mangler medicin.
- Det har stået på rigtig længe. Både særlige præparater og særlige doser kan pludselig ikke være til at få fat i.
Nina Rasmussen har selv ADHD og prøvede, da hun senest skulle afhente sin medicin, at den ikke var på lager.
- Den var i restordre, fik jeg at vide. Det er ellers en, der ikke tidligere har været leveringsproblemer med, siger hun.
Ifølge Nina Rasmussens erfaring er det, at et præparat ikke kan fås i ét apotek, ikke det samme som, at det ikke kan skaffes på et andet. Nogle gange kan det lykkes, andre gang kan det ikke.
Men det pålægger hende og andre med behov for ADHD-medicin endnu flere byrder for at få det.
I forvejen må mange hente deres medicin fra måned til måned, og med udsving i leveringen kan det altså også betyde svingninger i medicineringen.
Koster apoteker tid
TV2 Østjylland har spurgt Danmarks Apotekerforening om manglen på ADHD-medicin. Den oplyser, at ADHD-patienter er uforholdsmæssigt hårdt ramt lige nu, fordi flere slags medicin er i restordre, også flere slags medicin, der er ikke en substitut for.
Foreningens sundhedsfaglige direktør, Birthe Søndergaard, bekræfter, at problemet har stået på i flere år.
- Det er ikke blevet værre, men det svinger lidt op og ned. Og det er jo slemt for den patientgruppe, det går ud over.
- Det fylder meget på apotekerne, der i gennemsnit bruger syv-otte timer om ugen på at forsøge at afhjælpe problemet – oftest ved at kontakte lægen og sammen med ham eller hende forsøge at finde en løsning, siger hun.
Et råd kan være at gå til egen læge for at finde en anden pakning af den medicin, der er restordre på. Altså en anden størrelse, styrke og i nogle tilfælde form, som trods alt vil gøre, at ADHD-patienten ikke skal omstille sig til et helt andet præparat.
Men det er altså en byrde, som medicinmanglen lægger over på forbrugerne.
- ADHD-patienter har relativt ofte været udsat for mangelsituationer, hvor patienten bliver nødt til at møde op hos lægen igen for at få en ny recept på en af de pakninger, der godt kan skaffes, siger Birthe Søndergaard og påpeger, at det ikke er altid, at lægerne ved, hvad der er tilgængeligt eller ej.