Den engelske mutation: Virussen skal bremses nu, før den får overtaget

De kommende dage og uger bliver altafgørende for, hvor hårdt den engelske mutation får fat i samfundet. Ifølge ledende overlæge Lars Østergaard skal der gøres noget nu for at stoppe udviklingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
- Jeg tænker, at vi grundigt skal overveje flere restriktioner. Den engelske variant har allerede spredt sig i Danmark. Det er en kraftig stigning på kort tid, og jeg mener, at den skal bremses nu, før den får overtaget, siger Lars Østergaard til TV2 Østjylland. Foto: TV 2

I efteråret lærte vi ordet ’Cluster 5’ at kende. Nu tyder alt på, at vi allerede er i fuld gang med at stifte bekendtskab med en ny variant af covid-19. 

Det er den særligt smitsomme udgave af coronavirus, der lige nu er medvirkende til at lukke Storbritannien helt ned. 

En lignende nedlukning skal derfor kraftigt overvejes, før det er for sent, lyder det fra Lars Østergaard, ledende overlæge for Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg tænker, at vi grundigt skal overveje flere restriktioner. Den engelske variant har allerede spredt sig i Danmark. Det er en kraftig stigning på kort tid, og jeg mener, at den skal bremses nu, før den får overtaget, siger Lars Østergaard til TV2 Østjylland.

50-74 procent mere smitsom

Mutationen, ved navn B.1.1.7, vurderes til at være 50-74 procent mere smitsom end den virus, vi har i Danmark. Og netop derfor skal nye restriktioner tages i brug, hvis smitten med den nye variant skal kontrolleres.

- Politikerne skal overveje det nu, hvis ikke det skal gå galt. Vi ved, at for at vende udvikling, skal vi handle hurtigt og effektivt, siger Lars Østergaard.

Den første januar i år udgav Statens Serum Institut i en ny rapport, der også vurderer, at det kan blive nødvendigt med nye restriktioner for at holde epidemien under kontrol. Lige nu lyder det fra Statens Serum Institut, at der er konstateret 86 tilfælde af mutationen i Danmark. Men det reelle tal kan dog være ni gange større.

Hvis spredningen fortsætter, kan det "betyde, at de generelle smitteforebyggende tiltag skal styrkes eller fastholdes i længere tid for at holde epidemien under kontrol", skriver Statens Serum Institut i rapporten.

Befolkningen skal vaccineres hurtigst muligt

Tirsdag blev de første vaccinecentre taget i brug. Men der er ikke noget, der tyder på, at den nye britiske virusvariant er mere resistent over for vaccinen. Derfor er det også altafgørende at få vaccineret befolkningen så hurtigt som muligt, så man kan øge immuniteten i befolkningen, lyder det fra professor i immunologi ved Aarhus Universitet Rune Hartmann.

- I forhold til den nye britiske variant, ser vi robuste reposer på vaccinen. Så det er vigtigt, at vi fortsætter med at vaccinere så mange som muligt, siger han til TV2 Østjylland.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vaccinen ikke virker mod den britiske variant. Derfor skal vi fortsætte vaccination, og derfor skal vi indføre restriktioner nu – jo hurtigere, jo bedre, siger Lars Østergaard.

Lars Østergaard mener, at politikerne skal overveje at lave yderligere tiltag, hvis det ikke skal gå helt galt.

Gå ikke i panik 

Med mulige nye restriktioner og snak om ’muterende’ virusser handler det om at bevare roen.

- Det vigtigste er, at vi ikke skal gå i panik. Der er stadig en masse, som vi endnu ikke ved om B.1.1.7. Den skal stadig tages alvorligt, men der er ingen grund til panik, siger Rune Hartmann.

De kommende uger vil derfor blive helt afgørende. Lige nu er mutationen herhjemme mest udbredt i Nordjylland. Mutationen er også konstateret i en lang række europæiske lande, blandt de andre skandinaviske lande, Tyskland, Frankrig og Spanien.

Virolog: Britisk mutation er ikke argument for restriktioner

Ifølge Søren Riis Paludan, virolog og professor på Aarhus Universitet, kan man dog ikke begrunde nye restriktioner med den britiske, særligt smitsomme coronamutation.

- Løbet med at inddæmme den britiske virus er kørt. Så man kan sige, at man skal behandle den mutation på samme måde som den almindelige virus, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her