Hestesporten lukker ned: Forbund frygter smittespredning

Dansk Ride Forbund lukker ned for alle aktiviteter og stævner på grund af brud på karantæneregler. De overvejer desuden, om det skal få yderligere konsekvenser for dem, der har set stort på reglerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Udbruddet af herpes blandt heste har skabt problemer for kvalifikationen til OL i Tokyo. Cathrine Dufour har dog allerede sikret sig en plads ved sommerens OL. Foto: TT NEWS AGENCY - Ritzau Scanpix

Dansk Ride Forbund lukkede mandag ned for alle aktiviteter og nationale stævner frem til 26. april.

Det skyldes, at forbundet ad omveje er blevet opmærksomme på, at der er blevet konstateret alvorlige brud på karantænereglerne i forhold til at hindre spredning af smitsom sygdom, herunder hesteherpes. Det oplyser forbundet på deres hjemmeside

- Dansk Ride Forbund er i dag (mandag, red.) blevet bekendt med, at der i løbet af de sidste dage kan konstateres brud på reglerne for håndtering af smitsom sygdom, herunder karantænereglerne for heste, der indføres til Danmark fra udlandet.

- Det medfører, at alle stævner og aktiviteter, der involverer heste, under Dansk Ride Forbund pr. dags dato lukkes ned frem til d. 26. april 2021, skriver de på hjemmesiden. 

Hesteejere har set stort på reglerne

Forbundet pointerer, at der ikke er tale om brud på karantæner blandt de heste, som har været på stævnepladser med konstateret spredning af den aggressive type herpesvirus, som spredte sig fra en stævneplads i Valencia i Spanien for nogle uger siden. 

Der er derimod tale om konstatering af flere kombinerede forhold, hvor personer i forbindelse med import af heste har brudt reglerne for karantæne af heste indført fra udlandet, forklarer forbundet.

Hvad er hesteherpes?

Hesteherpes er en virusinfektion, der blandt andet kan give:

  • Feber
  • Lammelser
  • Luftvejsinfektioner
  • Abort hos hopper

Især lammelserne er farlige og i mange tilfælde så alvorlige, at hesten skal aflives.

Hestene optager virus gennem munden eller næsen, og seks til ti dage efter begynder man at se symptomer.

Man kan ikke behandle direkte mod hesteherpes, da det er en virus, men man kan give understøttende behandling. Det kan eksempelvis være antibiotika for at undgå tilstødende bakterielle infektioner.

Kilde: Netdyredoktor

- Hvis man for eksempel importerer en hest fra Belgien eller Irland, så opfordrer vi til, at den skal i 28 dages karantæne. Det er ikke noget, som vi kan tvinge folk til at gøre, for hvis de for eksempel kan sætte den i deres egen stald, så er det også fint. 

- Men hestene må ikke deltage i Danske Ride Forbunds stævner imens, og det har vi fundet ud af, at nogle har set stort på. Samtidig er der også nogle, som har ignoreret, at andre heste i stalden har vist sygdomstegn, og alligevel er taget til stævner med muligvis syge heste i stalden, og det er også no-go, siger Julie Servé Regtved, der er kommunikationschef hos Dansk Ride Forbund, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Kan få yderligere konsekvenser

Forbundet vil på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvor mange, det er, som har brudt karantænereglerne, da det endnu ikke er påvist, om hestene har været syge. 

Julie Servé Regtved fortæller dog til TV2 ØSTJYLLAND, at der vil blive kigget ind i, om der skal startes nogle disciplinærsager mod de hesteejere, som har set stort på reglerne. 

- Vi skal have kigget nærmere på, om det er noget, der skal have konsekvenser, for det er ikke optimalt, at der er få mennesker, som ender med at ødelægge det for en masse andre. 

- Det må ikke ende med at blive sådan, at man bare gør, som det passer sig, for så vil man skulle lukke ned igen, da hesteherpes spreder sig hurtigt, siger Julie Servé Regtved. 

Hesteejere vil blive kontaktet ved smitte

Forbundet påpeger, at det ikke er vurderingen, at der er en høj risiko for smittespredning, men at nedlukningen af sporten skyldes, at forbundet ikke længere kan stå inde for smitteinddæmningen. 

Skulle der blive konstateret smitte, så vil de involverede hesteejere blive informeret. 

- Vi kontakter ejerne til de heste, der har været til samme stævner eller ponymålinger som dem, der har brudt karantænereglerne, såfremt der konstateres smitte hos dem, som de kan have bragt med til aktiviteterne, siger Julie Servé Regtved. 

Østjyske hesteejere frygter smittespredning med hesteherpes

Der er aktuelt fundet et tilfælde med hesteherpes i Nordjylland, men endnu ingen i Østjylland.

På væddeløbsbanen i Aarhus frygter flere dog, at smitten vil sprede sig til Østjylland og give økonomiske problemer. 

- Det er en alvorlig sygdom, der ender i døden for de fleste heste, så det er absolut ikke noget, man ønsker sig, lød det mandag fra hesteejer Kim Madsen fra Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Hør mere i indslaget nedenfor.

Indslaget er fra den 29. marts 2021.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her