Mariannes afdøde mand er begravet i skoven: Her er smukt og fredeligt

Marianne Poulsen har valgt en urnebegravelse uden for de kirkelige rammer til hendes afdøde mand. Det er en stigende tendens i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Antallet af borgerlige begravelser i Danmark er steget med 66 % siden 2008.

Peter Kildeberg var hjertekirurg og en mand, der troede på videnskaben. Han havde svært ved tanken om selv at vælge en gravplads, så da han døde, var det op til hans kone, Marianne Poulsen, at finde det perfekte sted..

Han døde i november efter 9 års kamp med en hård neurologisk sygdom.

- Min mand og jeg har meldt os ud af folkekirken for lang tid siden, så det var ikke særlig attraktivt at blive begravet på en kirkegård.

- Hele tanken om at det er naturen, der sørger for, hvordan tingene foregår, og det er ikke noget, vi andre har indflydelse på. Den tanke kan jeg godt lide, siger Marianne Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Marianne Poulsen kunne godt tænke sig at fortælle hendes mand, hvor godt hun har fået arrangeret hans begravelse. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Derfor valgte hun at begrave sin mand på Clausholms Skovbegravelsesplads. Hun var ude for at se skoven fire dage efter, at hendes mand var død, og efter besøget var der ikke megen tvivl om hendes beslutning.

- Der var slet ingen tvivl i mit hjerte, da jeg kom herud. Jeg skulle bare have det til at falde på plads, siger hun.

Borgerlige begravelser hitter

Clausholm Slot, der ligger cirka 10 kilometer syd for Randers, er et ud af i alt to steder i Østjylland, hvor man kan blive begravet i skoven.

I 2008 blev det muligt at blive begravet i naturen i Danmark. Det var dog først i 2018, at den første private skov blev indviet som skovbegravelsesplads. Det var Stensballegaard Skov ved Horsens.

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af borgerlige begravelser steget med 66 procent siden 2008. I 2018 blev 8.622 personer begravet på borgerlig vis. Det svarer til hver sjette begravelse i Danmark.

Ifølge Kirkeministeriet kaldes en begravelse af en person, der ikke er medlem af folkekirken, en borgerlig begravelse. Ved den borgerlige begravelse må pårørende selv forestå ceremonien.

Lokal tilknytning til skoven

Mygind Skov, som hører til Clausholm Slot, har været åben for urnebegravelser siden oktober 2020.

- Vi synes, at det passer godt ind på vores slotejendom. Historisk set har der altid været en tilknytning til skoven fra lokalsamfundet, så det er oplagt, at de lokale kan blive begravet her, siger Christian Alexander Berner, godsforvalter hos Clausholm Slot.

Slægten Berner har gennem fem generationer beboet Clausholm Slot.

Christian Alexander Berner kan mærke, at folk har taget skovbegravelser til sig. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Ideen til gravpladsen begyndte i løbet af 2019, og det har været en lidt lang proces at få tilladelse til at etablere en skovbegravelsesplads.

Clausholm Slot skulle både igennem kommune, byråd og ministerium, før de cirka halvandet år senere kunne åbne skoven for den første urnenedsættelse.

Der er lige nu 69 personer, der har valgt, at blive begravet på Clausholm Skovbegravelsesplads. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Men selvom pladsen kun har været åben i få måneder, mærker skovforvalter Christian Alexander Berner efterspørgslen på den alternative form for begravelse.

- Lige nu har 69 personer booket en plads på Clausholm Begravelsesplads. 13 personer ligger allerede begravet på skovbegravelsespladsen. De resterende har valgt at reservere en plads, siger han.

Gravpladsen har både enkeltpladser, dobbeltpladser og familiepladser. Hvis man betaler nok, kan man få rettigheden til et familietræ.

Begravelsesmulighederne i Danmark:

  • Kirkegården
  • Offentlig eller privat skov
  • Åbent hav (Det er ikke tilladt at kaste aske ud i søer eller lignende)
  • Privat grund (Hvis den er over 5000 kvadratmeter)

Skovforvalteren fortæller, at der er plads til mange flere, og at det her kun er begyndelsen.

- Vi har plads til omkring 25 ved hvert træ i skoven, og vi har 150 træer, der kan benyttes.

Ro, tryghed og sikkerhed

Det betyder meget for Marianne Poulsen, at hendes mand fik en skovgravplads på Clausholm Slot.

- Vi snakker i familien om, at nu er farfar et godt sted. Vi ved jo godt, at han ikke er her mere, men vi er trygge og glade for, at vi kan komme her i skoven.

- Det er en utrolig smuk skov og et meget fredeligt sted. Jeg kunne godt tænke mig at fortælle ham, hvor godt vi har fået arrangeret det, siger hun.

Og når den tid kommer, har hun også booket en plads til hende selv.

- Det giver mig en ro, en tryghed og en sikkerhed, at jeg kommer derhen, hvor jeg vil, siger Marianne Poulsen.

VIDEO: Se TV-indslaget om skovbegravelser her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her