Mindre butikker til de store: Vær fair og luk for salg af non-food
De store supermarkeder må sælge bøger, cykler, møbler og isenkram under nedlukningen. Det er konkurrenceforvridende mener de små detailbutikker.
Skal man købe en gryde, en cykel, en bog eller noget børnetøj, så er mulighederne for tiden begrænsede: Enten køber man det online eller også tager man i en af de få åbne forretninger, som forhandler den slags: Bilka, Føtex eller Kvickly.
Men det er dybt konkurrenceforvridende, at supermarkederne må sælge ting, der intet har med dagligvarer at gøre, når detailhandlen ikke må. Det mener i hvert fald en række erhvervsdrivende, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med.
- Det er en træls konkurrenceforvridning, der er kommet, fordi de også må sælge non-food. Det har de måttet hele tiden. Vi kan ikke engang sige at vi skubber vores salg, for meget af det salg, vi ville åbne med, er måske forsvundet til de store supermarkeder, siger Marie-Louise Kannerup, der er indehaver af boghandlen Bogormen i Hadsten.
Luk for andet salg end dagligvarer
Hun mener ligesom en række andre erhvervsdrivende, at supermarkederne bør spærre deres non-food varer såsom tøj, bøger, cykler og isenkram af i solidaritet under nedlukningen.
- Det, der sker nu, er en konkurrenceforvridning af de store. Det kan være med til at ændre hele markedsdynamikken nu og i fremtiden, siger Palle Thomsen, der er direktør for brancheforeningen Danske Byggecentre.
- Vi mener, at de store varehuse også må lukke ned for udvalgsvarehandlen, så man ikke kan gå ind til dem og købe byggemateriale, havemøbler og elværktøj. Når de har åbent for det, så betyder det jo bare at endnu flere stimler sammen i få forretninger.
Praktiske problemer
Det er især såkaldte hypermarkeder som Bilka, Kvickly og Føtex, som har større afdelinger, der sælger andet end dagligvarer. TV2 ØSTJYLLAND ville derfor gerne have spurgt Salling Group og Coop, som ejer supermarkedskæderne om, hvorvidt de ikke kunne vise samfundssind over for de mindre forretninger ved også at sætte deres non-food salg på pause. Men koncernerne ønskede ikke at stille op til interview.
- Vi forstår godt frustrationen over konsekvenserne af nedlukningen, der også rammer os. I Østjylland er vi en de detailvirksomheder med flest hjemsendte medarbejdere, da Salling og BR må holde lukket, skriver Salling Group i stedet i et skriftligt svar.
- Et forbud mod at sælge bestemte nonfoodvarer vil være forbundet med praktiske problemer for os, fordi varerne typisk står blandet sammen med de øvrige dagligvarer. Men skulle der komme et sådan forbud, vil vi naturligvis følge det, skriver informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND som svar.
Ingen politisk hjælp
Malte Larsen (S), der er forbrugerordfører for Socialdemokraterne og valgt i Østjyllands Storkreds, forstår godt frustrationerne hos de små erhvervsdrivende.
Men han er ikke parat til at sende anden hjælp til dem end de allerede eksisterende hjælpepakker.
- Problemet er, at hvis du begynder at spærre arealer af i supermarkederne, så er der mindre plads til de kunder der er. Så kommer kunderne tættere på hinanden og det giver nogle sundhedsmæssige udfordringer. I den tid vi er i, er det sundhed, der går foran alt andet, siger han.
I stedet opfordrer han detailhandlen til at tænke kreativt:
- Jeg ser mange mindre forretninger som udvikler deres forretninger i denne tid. De lægger en stor indsats i at lave et fjernsalg, hvor kunderne så kommer og henter varerne ved døren. Den type muligheder må man rigtig gerne udnytte.