Nu kommer plakaterne - og de er vigtige i den interne kamp
I morgen klokken 12 bliver der kamp i lygtepæle landet over. Politikerne må nemlig hænge valgplakater op. Kommunalforsker Roger Buch spår, at valgkampen for alvor kommer i gang.
Klar, parat, valgplakat-start.
Lørdag klokken 12 må kandidaterne til kommunal- og regionsrådsvalg hænge plakaterne med deres ansigt og budskab op i lygtepæle. Der er givetvis brugt masser af kræfter og ressourcer på plakaterne, og ifølge kommunalforsker Roger Buch er det slet ikke en dum idé.
- Det virker. Forskning på området viser, at det giver ekstra stemmer til kandidaten. Det flytter ikke så meget mellem partierne, men internt mellem kandidaterne i de enkelte partier, er det vigtigt, forklarer han.
Rigtig ærgerligt
Forleden fortalte vi her på TV2 ØSTJYLLAND om Eva Borchorst Mejnertz (S), som har fået en bunke måske ubrugelige valgplakater, som ikke kan tåle regn.
- Det er en kampagne, der står på spil. Det kan være stemmer, der kan være afgørende, der ryger, sagde hun.
Og det har hun sandsynligvis ret i, hvis man spørger Roger Buch.
- Ja, det er rigtig ærgerligt for hende. Der er ellers sket en produktudvikling på området, og i dag er de ret stærke og kan genbruges, i modsætning til de gamle, hvor man klistrede dem op på en træplade. Men ja, det kan være skidt for hendes chancer, siger han.
Sløv valgkamp, men nu...
Roger Buch har en forventning om, at valgkampen for alvor går i gang med ophængningen af plakaterne.
- Det har den effekt, at det er med til at skabe en valgkampsstemning. Indtil videre har valgkampen været lidt sløv. Det er dét, jeg hører rundt omkring og også selv kan se. Men nu bliver alle i højere grad opmærksom på valget. Det er en tradition - lidt ligesom at vi kommer i julestemning, når julelyset bliver hængt op. Så kommer vi i valgkampsstemning, siger han.
Grunden til den lidt sløve start på valgkampen kan måske findes i efterdønningerne af og de aktuelle tal i forbindelse med corona.
- Der er ikke så stort fremmøde til valgmøderne. Der er stadig en del mennesker, som er tilbageholdne på grund af corona. I de her uger, hvor det måske blusser op igen, kan det få en effekt på de fysiske møder, spår Roger Buch.
Det er ikke noget, der vender op og ned på kommunalvalget, men det kan måske godt give en lidt lavere valgdeltagelse, mener kommunalforskeren.
Ingen plakater er næppe godt
I Skanderborg har Liberal Alliance besluttet, at der ikke skal nye valgplakater op i lygtepælene. Det fortalte spidskandidat Carsten Bach for nylig.
- Det koster en masse penge, ressourcer og tid - og ingen af de tre ting, er vi rigtig i besiddelse af som lokalpolitisk aktive, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener, at en moderne valgkamp bør bestå af online annoncering i stedet for de fysiske plakater. Roger Buch er ikke sikker på, at det er en god idé.
- Det er selvfølgelig godt for miljøet, hvis det er derfor, man gør det. Men set helt kynisk i forhold til stemmerne, så er det næppe en særlig god idé, mener han.
Det er nemlig på gader og stræder, at kandidaterne bliver set af den helt almindelige dansker.
Kæmper for sig selv
Langt de fleste valgplakater består af et billede af en politiker, parti og måske et par mærkesager. Men sådan har det ikke altid været.
- I dag er plakaterne meget personorienteret. Det handler ikke om partierne. For 30-40 år siden var det meget mere partiplakater. For eksempel i rød blok var der tradition for, at man reklamerede for partiet og ikke for sig selv. Sådan er det ikke i dag, siger Roger Buch, som er spændt på, om valgkampen nu for alvor bliver skudt i gang.
- Det er ikke til at sige, men det vil de næste par uger vise.
Én ting er i hvert fald sikkert: I morgen klokken 12 står langt de fleste kandidater klar ved lygtepælene.
Sådan er reglerne
- Hvornår? Valgplakater må hænges op fra klokken 12 den fjerde lørdag før valgdagen til otte dage efter ved døgnets afslutning. Det vil sige, at plakaterne må hænges op 23. oktober klokken 12 og skal være nede igen 24. november til midnat ved dette valg.
- Hvor? Valgplakaterne må hænges op på master til vejbelysning på offentlige veje og private fællesveje. Derudover må de også hænges op ved offentlige veje på vejtræer, hegn samt på indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.
- Hvor må de ikke være? Valgplakater må ikke hænges op:
- på eller over motorveje, motortrafikveje og disse vejes rampeanlæg,
- i midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lign. på strækninger, hvor den tilladte hastighed er over 60 km/t.,
- i midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lign. på strækninger, hvor den tilladte hastighed midlertidigt er nedsat til 60 km/t. eller derunder,
- på samme indretning som autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende vejudstyr,
- på højspændingsmaster, transformerstationer, kabelskabe og lignende,
- nærmere end 0,5 meter fra kørebanekant eller 0,3 m fra cykelstikant målt fra den nærmeste kant af valgplakaten,
- lavere end 2,3 m direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten,
- højere end 1,5 m under laveste strømførende ledning målt fra øverste kant af valgplakaten, eller
- på en sådan måde, at valgplakaten kan medføre skader på eller ændringer af vejtræer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed.