Østjyderne vælger sofaen over løbeskoene: To kommuner skraber bunden

To østjyske kommuner ligger helt i bunden, når det gælder aktivitetsniveauet. Det skyldes aldersgennemsnit, tilgængelighed og forebyggelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der bliver længere mellem østjydernes løbeture. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kender du det med, at sofaen trækker, og løbeskoene samler støv i hjørnet? Så er du ikke den eneste.

Det ser nemlig skidt ud med niveauet af fysisk aktivitet blandt østjyderne. Det er faldende, viser en ny analyse, SMV Danmark har lavet på kommuneniveau på baggrund af tal fra Sundhedsstyrelsen.

- Man kan sige, at Østjylland minder om resten af landet i den henseende, at vi kan se, at folk er mest aktive i større byer, forklarer chefkonsulent i SMV Danmark Kasper Munk Rasmussen.

Norddjurs og Samsø i bunden

Østjylland lægger sig altså overordnet stabilt i midten. Men vi finder også østjyske kommuner i den kedelige ende af tabellen. 

Norddjurs og Samsø kommuner har nemlig sammen med en håndfuld andre kommuner i landet den største andel af befolkningen, som ikke lever op til FN’s sundhedsorganisation, WHO's, anbefalinger til minimumsaktivitet. 

65 procent af borgerne i de to kommuner lever ikke op til anbefalingen fra verdenssundhedsorganisationen.

For voksne anbefaler WHO 150 minutters fysisk aktivitet om ugen ved moderat intensitet eller 75 minutter ved høj intensitet. 

Medfører overvægt

En konsekvens af inaktiviteten er, at 26 procent af borgerne i de to kommuner er svært overvægtige. Den relativt højeste del i landet i forhold til befolkningens størrelse.

Derfor har SMV Danmark en opfordring til kommunerne om at øge fokus på forebyggelse og sundhedstiltag.

- De penge, man bruger på forebyggelse, er godt givet ud. Man tænker traditionelt i kommunerne og samarbejder ikke med alle aktørerne, mener Kasper Munk Rasmussen.

Derfor er der enormt potentiale i mere videndeling af de mange, men sporadiske løsninger kommunerne har.

SMV Danmark foreslår også, at man åbner ”Åben skole”-puljerne, så netop lokale fitnesscentre for eksempel også kan være med til at give skolebørn en inspirerende skoledag og styrke kvaliteten af undervisningen. I dag kan skolerne kun bruge puljerne til at samarbejde med foreninger.

Aarhus i toppen

Aarhus tapper også ind i hypotesen om, at storbybeboere er mest aktive. Her lever 46 procent af kommunens borgere op til WHO-anbefalingerne, og 12 procent lever med svær overvægt.

Det giver Aarhus en topplacering, kun overgået af en række hovedstadskommuner. Det på trods af, at der altså stadig er 54 procent, som ikke lever op til aktivitetsniveauets anbefalinger.

I de større byer er tilgængeligheden til eksempelvis fitnesscentre og andre faciliteter også større.

- Fitnesscentrene fortæller os, hvor vigtigt det er, at der bliver dannet rammer for folk, og dem forsøger de derfor at skabe, forklarer Kasper Munk Rasmussen. 

En del af forklaringen er også aldersgennemsnittet. Yngre er typisk mere aktive, men der er store gevinster at hente i forebyggelse.

Se alle kommunernes placeringer hos SMV Danmark.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her