Parker deles op i zoner: Hold dig inden for kridtstregerne
Det er normalt fodboldbaner, som anlægsgartner Marianne Rosborg kridter op, men fredag er arbejdet med at inddele parkerne i Randers i opholdszoner gået i gang.
Fester, høj musik og lidt for store forsamlinger. Sådan har det flere gange udviklet sig i Tøjhushaven i Randers.
Fredag begyndte arbejdet derfor med at kridte zoner op i flere af byens parker. De markerede felter på hver 40 kvadratmeter skal fremover hjælpe folk med at holde behørig afstand som følge af smittefaren med coronavirus.
- Vi skal i Tøjhushaven, på Tronholmen og så her på Justesens Plæne, hvor vi skal forsøge at lave så mange felter som muligt, siger Marianne Rosborg, der er anlægsgartner.
Skal være nemmere at efterleve reglerne
Det er Randers Kommune, der står bag ideen, og formålet er at hjælpe randrusianerne med at overholde forbuddet om ikke at forsamles mere end ti personer.
- De unge kan godt lide at forsamle sig her, når solen skinner. Nogle steder oplever vi så, at de kommer for tæt på hinanden i grupperne, og derfor tænkte vi, om vi kunne lave nogle fysiske rammer, der gør det nemmer at leve op til reglen om, at man maks må forsamles op til ti personer, siger Sigrid Lynæs, der er skov- og landskabsingeniør i Randers Kommune.
Udfordringerne med for store forsamlinger har tidligere fået politiet til at true med at lukke Tøjhushaven. En lukning, som zonerne altså nu skal forhindre.
På gaden i Randers er der delte meninger om, hvorvidt zonerne afholder folk fra at forsamles for mange for tæt.
- Jeg synes, det er et rigtig godt tiltag. Jeg ser stadig, desværre, at mennesker er for tætte og for mange sammen, siger Mia Berg Nielsen fra Randers.
En anden randrusianer er lidt mere skeptisk.
- Hvis folk har den mentalitet, at de gør, hvad der passer dem og er ligeglade med afstand, så tror jeg ikke, at tiltaget gør den store forskel, siger Maria Husted.
Zonerne er lavet i samarbejdet med Østjyllands Politi, og man håber nu, at de har en effekt.
- Jeg tror, at folk rigtig gerne vil overholde de her regler, så jeg tror, at det kommer til at virke, siger Sigrid Lynæs.
Flere tiltag i Aarhus
Også i Aarhus Kommune er man opmærksom på udfordringen med, at folk nogle steder samles for mange på for lidt plads.
Læs også:
Her har Østjyllands Politi udpeget fire såkaldte hotspots, hvor belastningen er særlig stor. I Mølleparken er trædækket ned mod åen allerede spærret af, og Tangkrogen, den Permanente og Bellevue Strand står også højt på den kritiske liste - men også flere andre steder er under opsyn.
Her er kommunen også gået i gang med flere tiltag, der skal hjælpe aarhusianerne til at holde afstand.
I flere grønne områder vil græsset blive slået i et skaktern-mønster for at vise, hvor mindre grupper kan opholde sig med god afstand til andre. Derudover vil borde og bænke nogle steder blive afspærret, ligesom antallet af p-pladser indskrænkes på nogle af de populære områder.
- Jeg er glad for det gode samarbejde mellem os og politiet. Det betyder, at vi kan skabe løsninger i en fart. Vi har for eksempel allerede sat skilte op, afspærret trædækket i Mølleparken og i den næste tid vil vi gøre brug af flere innovative løsninger. Vi håber på den måde at sprede aarhusianerne over flere og større områder, siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse.