Sommerhusejere fik lov at blive helårsbeboere: Det kan nu blive dyrt

Sommerhusene ved Skæring Strand bliver nu endeligt godkendt som helårsboliger. Men en nærlæsning af lokalplanen får nu formanden for en af de lokale grundejerforeninger til at fortryde, hvad han har kæmpet for i tredive år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sommerhusejerne ved Skæring Strand fortryder efter tredive års kamp, at sommerhusene har fået lov til at blive helårsboliger.

De burde egentlig være glade, sommerhusejerne ved Skæring Strand nord for Aarhus.

Efter mere end tredive års kamp fremgår det nu af kommunens nye lokalplan, at området overgår til byzone fra at være et sommerhus- og fritidsområde.

Det betyder nemlig, at boligerne nu kan blive til helårsboliger, så man året rundt kan nyde den smukke udsigt.

- Det er og har altid været et pragtfuldt område, siger Benny Larsson fra Skæring Strand til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er og har altid været et pragtfuldt område.
Benny Larsson, Skæring Strand

Men lykken blev fra den ene dag til den anden vendt til sorg for flere af sommerhusejerne. Lokalplanens ændring medfører nemlig, at boligerne dermed skal leve op til gældende standarder for helårshuse, hvilket mange af dem ikke gør, som de står for øjeblikket.

- Det kom som et chok

Formand for Bynksminde Grundejerforening, Sten Pedersen, er en af dem, der har været med siden begyndelsen.

- Jeg har været med til at arbejde for det her i tredive år, men det kom som et chok for mig, da jeg fandt ud af, at boligerne nu skal leve op til det gældende bygningsregulativ, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han frygter, at de nye krav vil få alvorlige konsekvenser for det område, som han i alle årene har kæmpet for at gøre mere bevaringsværdigt.

- Det bliver dyrt, hvis folk skal leve op til de standarder, og så må man jo sælge huset. Og hvad sker der så? Så kommer der nogen og køber det, river det ned og bygger noget nyt. Det går stik imod planen med, at området skulle gøres bevaringsværdigt, siger han.

Det bliver dyrt, hvis folk skal leve op til de standarder, og så må man jo sælge huset. Og hvad sker der så? Så kommer der nogen og køber det, river det ned og bygger noget nyt. Det går stik imod planen med, at området skulle gøres bevaringsværdigt.
Sten Pedersen, formand for Bynksminde Grundejerforening

Sten Pedersen erkender, at han kunne have gjort mere for at sætte sig ind reglerne på området, inden man fik gjort området til byzone. Han synes dog, at man skal tænke på, at det er de almindelige grundejere i området, der nu bliver straffet.

- Jeg ved godt, at jeg skulle have sat mig bedre ind i det her. Det er min fejl. Men man kan ikke forvente, at alle de almindelige mennesker herude skulle have kunnet sætte sig ind i det, siger Sten Pedersen.

VIDEO: Se indslaget fra Skæring Strand, hvor grundejerne nu fortryder, at deres tredive årige kamp - om at gøre husene til helårsboliger - har båret frugt.

Frygter at måtte rive husene ned

Konkret betyder de nye krav, at mange af bygningerne ville skulle gennemgå omfattende renovering, så de er tilstrækkeligt isoleret på både tag og ydervægge. Og sådan noget, det koster.

- Jeg synes jo egentlig, at mit hus herude er for godt til bare at rive ned, men hvis det kommer til at koste for meget, at lave det om til helårsbolig, så bliver jeg nødt til det. Og det tror jeg vil komme til at ske for rigtig mange i området, siger Benny Larsson.

Håbet var, at den nye lokalplan ville gøre området i de naturskønne omgivelser mere bevaringsværdige. I stedet har resultatet været det modsatte, mener grundejerforeningen.

Grundejerforeningens formand håber derfor, at man vil lytte til de mange frustrerede beboere.

For eksempel foreslår han en løsning, hvor kravene til bygningerne sættes lidt ned, og hvor grundejerne så kompensere på anden vis for det.

- Lovgivning er, som lovgivningen nu og engang er. Men jeg håber - og tror faktisk også - at politikerne kan se den situation, som vi nu er havnet i, og så giver os lov til at kompensere med solceller eller andet, siger Sten Pedersen.

Politiker: - Beboerne er blevet informeret

Gert Bjerregaard (V) er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune. Han mener, at sommerhusejerne ved Skæring Strand er blevet tilstrækkeligt informeret i forhold til overgangen til byzone-status.

- Man har haft flere beboermøder herude, og man er blevet informeret om, hvad der ville komme på den anden side, hvor man nu har fået helårs-status, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han understreger, at det er vigtigt at boligerne i områderne er tidssvarende i forhold til klimabelastningen, og at han i øvrigt tror, at det for de flestes vedkommende kan gøres med få ændringer i boligen.

Gert Bjerregaard (V) mener, at grundejerne i området er blevet tilstrækkeligt informeret om, hvad det vil sige at være husejer i en byzone frem for i et fritids- og sommerhusområde, samt de skærpede krav det stiller til bygningen i forhold til klimabelastningen.

- Man kan blandt andet opgradere sin varmekilde til en varmepumpe eller skifte vinduer til trelagsglas, siger han og fortsætter:

- Man kan ikke forvente, at ens 25 år gamle bolig bare sådan uden videre kan overgå til at være en helårsbolig. Vi skal alle sammen tænke på klimaet, siger Gert Bjerregaard.

Man kan ikke forvente, at ens 25 år gamle bolig bare sådan uden videre kan overgå til at være en helårsbolig. Vi skal alle sammen tænke på klimaet.
Gert Bjerregaard (V), medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune

I sidste ende er det dog politikerne på Christiansborg, og altså ikke kommunalpolitikerne, der fastsætter kravene til helårsboliger.

Gert Bjerregaard oplyser derfor til TV2 ØSTJYLLAND, at Venstre i Aarhus har sendt byrådet en forespørgsel om, at vi sender et brev til ministeren med forespørgsel på lempelse af kravene for sommerhusejerne ved Skæring Strand.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her