Regatta og festuger: Ingen grund til bekymring for sikkerhed
Flere stor begivenheder finder disse uger sted i det østjyske, men der er ingen grund til bekymring trods de store folkemængder.
Randers Festuge er i fuld gang, og onsdag begynder Regatta Silkeborg, hvor arrangørerne forventer besøg af 350.000 gæster i løbet af de fire dage, det varer.
Op til større begivenheder er opmærksomheden omkring de store folkemængder øget. Politiet vurderer eksempelvis hele tiden truslen om terror.
I Randers samarbejder festugen tæt med politiet om hele tiden at følge politiets anvisninger.
Det fortæller Mette Bertelsen, der er eventchef for Randers Festuge.
- Det er jo en tæt dialog med politiet. De kender trusselsniveauet og omstændighederne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Eventchefen fortæller, at festugens sikkerhedsniveau afspejler det niveau, politiet lægger op til, og i år er det det samme som tidligere år.
Fra 16 til 230 sider
I Silkeborg er det fem år siden, Regattaen senest samlede tusinder i byen. Derfor er der også kommet vidt andre regler.
Dengang fyldte Regattaens sikkerhedsretningslinjer, som blev sendt til politiet, 16 sider. I år er der sendt 230. Det fortæller festivalleder Trine Valentin til TV2 ØSTJYLLAND.
- Generelt er der kommet andre retningslinjer for de her store events. Vi afleverer jo en skildring af, hvordan vi vil håndtere alle tænkelige situationer, forklarer Trine Valentin.
Derfor ser man på rigtig mange scenarier og højere krav.
- Generelt er niveauet hævet, og man er forberedt på flere ting.
Hun forklarer, at samarbejder med politiet er godt, og at det er arrangørernes ansvar at have styr på sikkerheden. Der er blandt andet kommet højere krav til crowd security, hvilket betyder, at der er flere vagter blandt publikum.
- Det er vores arrangement. Vi får ikke lov til at lave arrangementet uden politiet har godkendt det, siger hun.
I forhold til eksempelvis Smukfest, der er en begivenhed på et afgrænset område, er Regattaen såkaldt open source. Det gør flere ting komplekse, da folk kan klumpe sammen flere steder. I år er truslen dog ikke hævet i Silkeborg.
Festuge: Terrorsikring er politiets opgave
Mens der er festuge i Randers og regatta i Silkeborg, gør Aarhus også klar til 10 dages festuge fra den 26. august, og sikkerhed er et spørgsmål, der fylder i planlægningen, understreger direktør for Aarhus Festuge Rikke Øxner.
Hun har bemærket den senere tids omtale af en 33-årig mands hasarderede kørsel gennem Frederiksgade i juli, som i løbet af tirsdag udviklede sig, da det kom frem, at den 33-årige er sigtet efter terrorparagraffen.
- Vi har selvfølgelig lyttet med stor bekymring, når der sker sådan noget her. Gudskelov skete der ikke noget, men det er trist, når det rykker så tæt på, siger Rikke Øxner.
Hun peger på, at terrorsikring er politiets opgave, og at de fra festugens side efterhånden har mange års dialog med politiet og andre myndigheder om sikkerhed.
- Vi sørger for, at vi har en meget løbende dialog om alle mulige spørgsmål, inklusive det her, og at vi på den måde hele tiden fodrer politiet med informationer, så de kan tilrettelægge deres beredskab, for det er dem, der har den ekspertise, der skal til, og den myndighed til at gå ind og agere i forhold til potentiel terror, siger Rikke Øxner.
Hun er sikker på, at politiet har styr på sikkerheden for aarhusianere og andre, der kommer til festugen, som samler op mod 900.000 besøgende fordelt over 10 dage.
- Det er jeg forvisset om. Vi har stor til tillid til, at når vi har varslet, at her bliver der mange mennesker samlet, så er der et andet beredskab end en tirsdag i november, siger festugechefen.