Roser østjyderne: - Der har været meget få indlagte i forhold til resten af landet

Professor i infektionssygdomme, Lars Østergaard, kommer med sin coronaforudsigelse for det kommende år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på AUH, Lars Østergaard, ser lyset for enden af coronatunnellen.

Hvordan kommer coronaen til at præge det nye år?

Forventer I flere indlagte på grund af corona, og er hospitalerne så gearede til det?

TV2 ØSTJYLLAND har sat ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, i stævne for at høre hans forventninger til år 2022 set med coronaprofessorbriller.

Optimisme

Og han er grundlæggende optimistisk set i lyset af den seneste tids udvikling i særligt Østjylland, men også på baggrund af de muligheder, vaccinerne giver.

- Jeg tror, vi fortsat kommer til at se flere smittede her på den anden side af jul og nytår, og så kommer vi nok også til at leve med coronaen i 2022, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

- Men det bliver forhåbentligt ikke så stort et problem, som vi har oplevet de seneste to år, fordi vi får nogle vacciner, som passer bedre til de her nye varianter.

72 personer er indlagt med corona på sygehus i Region Midtjylland. Arkivfoto. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Professoren i infektionssygdomme forudser, at omikron-varianten kommer til at være en del af vores samfund mange år ud i fremtiden, men at netop muligheden for at tilpasse vaccinerne vil gøre, at vi kan håndtere virussen.

- Og så undgår vi nok, at der kommer mange indlæggelser, og det er det, der er vigtigt. Det gør jo ikke så meget, at der er virus i samfundet, hvis ikke man bliver alvorligt syg, siger Lars Østergaard.

Meget få indlagte i Østjylland

De seneste tal fra den 3. januar viser, at der i alt er 770 indlagte personer på danske hospitaler, der har corona. Heraf er blot 75 indlagt i Region Midtjylland, hvor der i alt bor 1,3 mio. mennesker. 10 personer er på intensiv - 9 i respirator.

Og det er bemærkelsesværdigt, at de midt- og østjyske hospitaler og borgere er sluppet så billigt under den seneste coronabølge, siger Lars Østergaard.

- Østjyderne har klaret coronaen på eklatant flot vis. Der har været meget få, der har måttet på hospitalet i forhold til, hvad vi ser i resten af landet, og det er simpelthen, fordi der er så mange, der har fået sit tredje stik, og fordi vi har været så gode til at passe på hinanden, siger professoren.

I Region Midtjylland har 49,3 procent af befolkningen indtil videre taget imod tilbuddet om et tredje vaccinestik, viser tal fra SSI. I Region Hovedstaden, som i øjeblikket står for halvdelen af landets coronaindlæggelser, er det til sammenligning 45,9 procent, der har fået tredje stik.

Der er en plan, hvis det vender

Men selvom indlæggelsestallene fortsat er relativt lave, har smittetallene aldrig været så høje under epidemien som den seneste måned.

I takt med at flere bliver smittet stiger også efterspørgslen på test. Og det har fået Falck til at øge kviktestkapaciteten de kommende uger.

Kommer flere smittede også til at betyde flere indlagte på hospitalerne?

- Vi har set relativt få indlagte på det seneste, i forhold til hvor mange der har været smittede. Og det skyldes, at omikron-varianten formentlig ikke er så alvorlig som delta-varianten, hvis man har fået tredje vaccinestik, siger Lars Østergaard.

- Så jeg er usikker på, om vi kommer til at se flere indlagte på hospitalerne på grund af corona, men det vigtigste er jo, at vi har en plan for, hvad der skal ske, hvis der kommer flere, og det har vi.

Stadig vigtigt at følge smitten

Selvom de østjyske hospitaler ifølge Lars Østergaard er gearede til at tage imod flere coronasmittede, så mener han stadig, at det er vigtigt at opretholde et højt niveau af tests i samfundet.

- Det er vigtigt, at vi ved, hvor mange der er smittede, fordi det kan være med til at vise, hvilken retning vi skal gå. Det er også vigtigt at vide, hvilke aldersgrupper der er smittede.

- Hvis det eksempelvis primært er de ældre eller kronisk syge, der har smitten, så vil vi også se flere indlæggelser end nu, hvor det primært er børn, unge og midaldrende, som er smittede med omikron-varianten, siger Lars Østergaard.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her