Skarp kritik af Fødevarestyrelsen efter slingrekurs har kostet raske hjorte livet

Regeringen retter nu en skarp kritik af Fødevarestyrelsen i sagen om øremærkning af hjorte på farme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fødevareordfører, Anders Kronborg (Soc. dem.), retter i dag skarp kritik mod Fødevarestyrelsen efter slingrekurs.

Siden foråret har der hersket bekymring blandt landets hjorteavlere, der pludselig modtog en besked fra Fødevarestyrelsen om en ny EU-lovgivning, der krævede, at hjortene enten blev øremærket eller aflivet inden starten af det nye år.

Nu, et halvt år efter, oplyser Fødevarestyrelsen, at reglerne ikke skal tolkes helt så stramt, og at der kan søges dispensation for øremærkningen.

Det får i dag fødevareordfører, Anders Kronborg (Soc. dem.) til at rette skarp kritik mod fødevarestyrelsen:

- Det her kan vi ikke være tjent med. Det er ikke godt nok. Der skal en ordentlig afklaring på det her, og jeg vil gerne understrege, at det her ser vi med meget stor alvor på, siger han til TV2 Østjylland.

Der skal en ordentlig afklaring på det her, og jeg vil gerne understrege, at det her ser vi med meget stor alvor på.
Anders Kronborg, fødevareordfører (Soc. dem.)

Han understreger desuden, at der er et politisk pres på Fødevarestyrelsen, for at det bliver bragt i orden:

- Borgerne skal behandles ordentligt og have den korrekte information fra styrelsen, og det har de ikke fået her. Så vi skal tale med store bogstaver overfor styrelsen og have vendt hver en sten i sagen, siger Anders Kronborg (Soc. dem.)

Fødevarestyrelsen har ikke kunnet sætte tid af til interview i dag.

VIDEO: Fødevareordfører, Anders Kronborg (Soc. dem.), retter skarp kritik af Fødevarestyrelsen. Se interviewet med ham her.

Har aflivet 80 procent af sin bestand

Hjorteavler Svend Erik Baadsgaard fra Hevring er en af dem, der har aflivet raske dyr uden grund.

Efter 21 år som hjorteavler så han sig nødsaget til at aflive 80 procent af sin bestand, fordi han ikke mente at kunne efterleve de nye regler om øremærkning. Det er simpelthen ikke muligt at indfange de mange dyr, fortalte han tilbage i oktober.

- De dyr som vi har, og som stort set alle hjortefarme har, det er vilde dyr. Det er dyr, der er enormt stærke, og som er rigtig svære at få styr på, så man kan komme til deres ører og sætte mærker i, sagde Svend Erik Baadsgaard og tilføjede:

- Man har mulighed for at bedøve dem, men hvis man gør det, så er det forbundet med en omkostning, som måske ligger fra 2000-3500 kroner. Og det er tæt på tre gange så meget, som et dyr koster.

Svend Erik Baadsgaard har været hjorteavler i 21 år. Nu har han aflivet 80 procent af sin bestand.

For nogle måneder siden fik han brev fra Fødevarestyrelsen, der orienterede om de nye regler fra EU, som betyder, at Svend Erik Baadsgaard skulle øremærke alle sine dyr inden 1. januar - eller aflive dem, hvis han ikke kunne nå det.

Men nu oplyser Fødevarestyrelsen altså, at der kan gives dispensation for øremærkningen, hvis blot dyrene er opdrættet under ekstensive forhold, dyrene ikke er vant til regelmæssig kontakt med mennesker og at området, hvor dyrene holdes, sikrer en høj grad af isolering af dyrene.

Den udmelding kommer bare alt for sent, mener Svend Erik Baadsgaard. Han har besluttet at lægge tilværelsen som hjorteavler bag sig:

- Det betyder, at jeg ikke har nogen hjortefarm mere. Vores farm bliver nedlagt, og så skal vi finde ud af at lave noget andet her. Vi kommer aldrig nogensinde til at kunne lave en hjortefarm som den her igen, siger Svend Erik Baadsgaard.

VIDEO: Slingrekurs hos de danske myndigheder har kostet en masse raske dyr livet. Sådan lyder kritikken fra en hjorteavler.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her