Skolelukninger skal til folkeafstemning, mener DF
Står det til Dansk Folkeparti skal det ud til afstemning i lokalsamfundet, hvis politikere ønsker at lukke en skole.
Der er få ting som potentielle skolelukninger, der kan sætte gang i debatten i landets små landsbyer. Og står det til Dansk Folkeparti, skal beboerne i landsbyerne nu ikke kun have mulighed for at råbe op, men faktisk være dem, der i sidstE ende træffer beslutningen.
Skal skolen lukke, eller skal den blive? Den slags spørgsmål skal simpelthen til folkeafstemning i skoledistriktet, mener partiet.
- Vi er store tilhængere af lokaldemokratiet, og vi vil gerne, at beslutningerne bliver truffet så lokalt som muligt. Og ved at lave en folkeafstemning bliver det endnu mere lokalt end kommunalbestyrelsen, siger Mette Hjermind Dencker, der er medlem af Folketinget og landdistriktsordfører for Dansk Folkeparti.
Forslaget er en del af et nyt landdistriktsudspil, der skal gøre det mere attraktivt at bo uden for de større byer. Udover lokale afstemninger om skolelukninger, indeholder blandt andet økonomiske fordele til virksomheder i landområder.
- Der, hvor der er skoler, er der børnefamilier. I den landsby eller på den ø, hvor der er en skole, er der vækst og udvikling. Omvendt oplever vi, at når en skole lukker, går der ikke ret mange år, så lukker købmanden, fritidsaktiviteterne og til sidst landsbyen, forklarer Mette Hjermind Dencker.
Ørum skole lukker
Nogen af dem, der kunne have haft gavn af en lokal afstemning, er familien Steffensen fra Ørum. Her har politikerne valgt at lukke skolen.
- Idéen i at man skal spørge borgerne, er helt relevant, siger Mie Steffensen Carøe, der er forælder til to børn, der går på Ørum Skole.
Og selvom familien nu må vinke farvel til den skole, hvor børnenes mormor var blandt de allerførste elever, er der også forståelse for, at den ikke kan køre videre.
- Vi er et lille samfund, hvor børnetallet falder, og vi kan ikke fylde to skoler op, siger Kim Steffensen Carøe.
Skepsis i Skanderborg
Situationen i Ørum er langt fra enestående. Alene i perioden 2007 til 2017 blev der lukket mere end 200 skoler i Danmark. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Det er de færreste beboere, der vil stemme for lukning af en lokal skole. Risikerer man ikke at holde liv i skoler, der er ukampdygtige?
- Der kan sagtens være årsager til at stemme for en lukning, hvis skolen fungerer dårligt eller har en dårlig ledelse og eller ry. Det vil ikke være utænkeligt. Det er jo ikke bare at antage, at man stemmer imod en lukning hver gang, siger Mette Hjermind Dencker.
- Det er vigtigt, at de, der bor i distriktet, træffer beslutningen.
I Skanderborg kommune, hvor der senest har været stor debat og flere demonstrationer på grund af planer om at lukke skoler i Bjedstrup og Hylke, er man ikke store tilhængere af DF’s forslag.
- Umiddelbart tænker jeg, vi som byrådsmedlemmer er valgt i en demokratisk proces til at varetage de interesser, der er i vores kommuner. Dermed synes jeg ikke, det er klogt at fralægge sig den beslutningskompetence, siger Trine Frengler (Soc. Dem.), der er formand for Undervisnings- og Børneudvalget i Skanderborg Kommune.