Strejke uden resultat: Men sygeplejersker tror fortsat på lønløft
I tre uger har de danske sygeplejersker strejket uden resultat. Hos Danske Regioner savner man konkrete udspil fra Dansk Sygeplejeråd for at vende tilbage til forhandlingsbordet.
Siden 19. juni har 5.000 sygeplejersker over hele landet strejket. Fra 10. august nedlægger endnu flere arbejdet.
Målet er at få bedre løn og arbejdsvilkår.
Selvom konflikten nu har varet i knap fire uger uden at komme til en løsning, er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland, Anja Laursen, ikke i tvivl om, at sygeplejerskerne er lykkedes med at fange danskernes opmærksomhed.
- Jeg tror faktisk, at rigtig mange danskere er begyndt at tage stilling. Vi kan selvfølgelig gøre mere for at fortælle, at nyuddannede sygeplejersker tjener 25.000 kroner, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun fastholder samtidig, at sygeplejerskerne har brug for et "markant lønløft".
Stemt ned to gange
Men det kan have lange udsigter lyder det fra Anders Kühnau (S), der er formand i Region Midtjylland og chefforhandler for Danske Regioner, der sammen med kommunerne er sygeplejerskernes primære arbejdsgivere.
Derfor efterlyser han, at Dansk Sygeplejeråd inviterer til dialog.
- Det er svært for mig at sige, at vi finder vej til forhandlingsbordet. Men tror Dansk Sygeplejeråd, at vi kan det, og ønsker de, at vi skal tilbage til forhandlingsbordet, så må de jo komme med et udspil på, hvad der skal til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvorfor går I ikke til forhandlingsbordet og tager styringen?
- Jeg vil gerne forhandle, og vi har brugt uger på det. Vi har lavet to aftaler, men de er blevet stemt ned af Dansk Sygeplejeråds medlemmer. Så vi har brug for et udspil fra Dansk Sygeplejeråd.
På nuværende tidspunkt har de offentlige arbejdsgivere indgået aftaler med alle organisationer på nær Dansk Sygeplejeråd, og det betyder, at der ikke er flere penge at give af, medmindre politikerne på Christiansborg griber ind.
Et politisk indgreb fra Christiansborg kan baseret på tidligere konflikter ende med, at det seneste mæglingsforslag gøres til lov. Det mæglingsforslag, som et flertal af DSR's medlemmer stemte nej til, vel at mærke.
Hvordan vil du have det med, hvis I ikke lykkes med at få en væsentlig lønstigning?
- Det vil jeg være rigtig ærgerlig over. Jeg føler helt mig overbevist over, at regeringen sådan set også har et behov for at have befolkningens opbakning, siger Anja Laursen.