Studenterkørsel tillades: Det bliver den bedste fest i over et år
Hos Lejstudentervogn.dk ånder man lettet op, efter at nye retningslinjer baner vej for årets studenterkørsler.
Sommerens traditionsrige studenterkørsler kommer til at finde sted.
Det er beskeden fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der torsdag har offentliggjort nye retningslinjer.
- Det skal både være muligt at kaste karameller sidste skoledag, have familien med ved overrækkelse af svendebrev eller eksamensbevis og at køre i studentervogn.
- Jeg er rigtig glad for, at elever i både grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelserne får mulighed for at fejre den her store milepæl sammen med deres familie og venner, siger ministeren i en pressemeddelelse.
Glæder sig over tidlig udmelding
Udmeldingen sikrer en central del af levebrødet for brødrene Frederik og Andreas Angel, der driver Lejstudentervogn.dk ved Hadsten.
- Vi glæder os vanvittig meget til at komme ud og køre, siger Frederik Angel til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi regner med at give dem den bedste fest i over et år. De kan jo komme ud og rigtig give den gas sammen med de medstuderende, som de ikke har set meget til det sidste år, siger han.
Brødrenes 18 studentervogne er alle fuldt booket til dette års sæson, og kørslen er en central del af deres levebrød.
- Sidste år var der rigtig meget postyr op til sæsonen, i forhold til om vi fik lov til at køre.
- Vi er selvfølgelig glade og vil respektere de retningslinjer, der er kommet, og vi vil sikkert også prøve at gøre lidt ekstra for at forklare, hvordan studenterne kan planlægge turen bedst muligt, siger Frederik Angel.
Test er ikke et problem
De retningslinjer, som ministeren har meldt ud, minder en del om sidste år, hvor det også var muligt at køre studenterkørsel og dele karameller ud trods coronaepidemien.
Dengang hed det i retningslinjerne, at en ædru person - foruden klassen og chaufføren - kunne slutte sig til studenterkørslen for at øge trygheden og eksempelvis træde til, hvis en elev udviste symptomer.
Det er ikke nævnt i dette års udgave af retningslinjerne.
Det anbefales til gengæld, at deltagerne i studenterkørsel lader sig teste for covid-19 forud for køreturen.
Andre brancher har været utilfredse med krav om coronapas, men Frederik Angel forventer ikke kravet vil være et problem for årets studenter:
- I selve ugen op til studenterkørslen skal de til en masse andre arrangementer, hvor de også skal have coronatest, så den forventer jeg, at de alligevel har i baglommen, siger Frederik Angel.
Glad studenterformand
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er "rigtig glad for", at studenterkørsel også bliver tilladt i år. Det siger formand Ingrid Kjærgaard.
- Mange elever ville være blevet meget, meget skuffede, hvis det ikke var blevet tilladt. Det betyder rigtig meget. Det er særligt, fordi det har været en så mærkelig skolegang. De, der afslutter den nu, har brugt omkring halvdelen af den på corona, siger Ingrid Kjærgaard.
- Vi er rigtig glade for, at der er kommet noget, der gør det muligt at fejre det i et stort omfang. Og det er en fest uanset hvad. At man nu kan få lov at køre studenterkørsel, få hue på med familien og holde dimission betyder bare meget, siger hun.
Der er dog også noget i retningslinjerne og anbefalingerne, der ærgrer DGS.
Grænse på 500 rammer Silkeborg Gymnasium
Eksempelvis må den studerende ikke have mere end fem gæster med, når huen skal sættes på, og dimissionsfester må ikke overskride 500 gæster.
Det rammer Silkeborg Gymnasium, der må tænke kreativt.
- Vi vil med meget stor sandsynlighed lave nogle arrangementer for en delmængde af vores knap 500 studenter, så de i lidt mindre grupper kan komme på skolen med nogle pårørende og fejre deres eksamen, siger vicerektor Brian Krog Christensen.
Intet er dog endeligt på plads endnu, påpeger han.
Gymnasieeleverne ærgrer sig også over, at der ikke må være flere end fem gæster med, når huen skal sættes på.
- Det er ærgerligt. Særligt når det generelle forsamlingsforbud jo er væsentligt højere. Så kunne man godt have håbet, at det også betød noget her.
- Jeg tror, det betyder meget, at man overhovedet får lov til at få nogle med. Det var for nogle ikke muligt sidste år. Men det er klart, alle havde håbet på en studenterfejring uden restriktioner. Det bliver ikke tilfældet i år, siger Ingrid Kjærgaard.