Tyskernes bomber forurener ikke, men de kan give problemer alligevel
Gamle bomber i Aarhus Bugt forurener, men ikke i så store mængder, at det skader miljøet.
Efter Anden Verdenskrig blev Aarhusbugten anvendt som en losseplads.
Tonsvis af tyskernes bomber, våben og ammunition blev smidt i havet, fordi man ville undgå store og farlige eksplosioner.
Mens bomber og andet krigsmateriel i årtier har ligget på havets bund, er forskere og biologer blevet mere bekymrede for, om sprængstoffet kunne skade økosystemet i Aarhusbugten.
Derfor gik Nationalt Center for Miljø og Energi i gang med at undersøge miljøeffekterne af det dumpede TNT i Koraldybet i Aarhus Bugt.
Og ganske rigtigt, så var der spor efter TNT i vandet – faktisk var Koraldybet det sted i landet, hvor man har målt den højeste mængde TNT.
Hvad viste målingerne?
I alt blev der taget 18 målinger i Koraldybet tæt ved Aarhus.
72 procent af vandprøverne indeholdt målbare spor af TNT.
Den højeste koncentration, målt i prøverne, var 1,23 nanogram TNT per liter. Det er langt under grænseværdien for, hvad forskerne anser som skadeligt for miljøet. En grænseværdi, som ligger på 100 nanogram per liter.
Kilde: DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet
- Vi fik taget prøver en række steder i Danmark - også ved andre dumpingsites for ammunition fra 2. verdenskrig. Koraldybet var dog klart det område, hvor koncentrationen var højest. Når det er sagt, er koncentrationen i Aarhusbugten stadig langt under grænseværdien for, hvad vi anser som skadeligt. Indtil videre er der derfor ingen grund til at tro, at det har en negativ miljøpåvirkning, siger Hans Sanderson, seniorforsker ved Nationalt Center for Miljø og Energi i en pressemeddelelse.
Kan give problemer
Selvom der lige nu er langt op til grænseværdien for TNT, så er der behov for flere undersøgelser. Hans Sanderson har planer om at lave yderligere undersøgelse af blandt andet havbunden, muslinger og andre dyr.
- Vi ved, at havbunden i Koraldybet er blød. Ammunitionen kan derfor godt være begravet i sedimentet, hvor der ofte ikke er ilt til stede. Uden ilt ruster metallet ikke op, og dermed slipper der ikke så meget TNT ud.
- Men hvis ammunitionen en dag bliver afdækket på havbunden, kan et stort reservoir af TNT blive udledt. Om det kan være miljøskadeligt, ved vi ikke, siger Hans Sanderson.