17.000 skal undersøges i Aarhus for at forebygge kræft
17.000 forventes at deltage i undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse står bag
Kræftens Bekæmpelse vil nu undersøge, hvad blandt andet kosten betyder for vores risiko for at få kræft og andre livstilssygdomme senere i livet.
Undersøgelsen skal i sidste ende kunne give bedre råd om, hvad er godt at gøre og spise, og hvad man skal holde sig fra. Undersøgelsen foregår i lokaler på Aarhus Universitetshospital.
Deltagerne skal aflevere blandt andet blodprøver, afføringsprøve, urinprøver og spytprøver. De mange deltagere, der kommer fra hele Fyn og Jylland, har udfyldt meget detaljerede spørgeskemaer.
Der bliver spurgt om blandt andet: Hvor mange frikadeller spiser du og hvilken type? Spiser du ost – hvor meget og hvilken slags? Hvilken slags fedtstof bruger du når du steger og hvor meget steger du din mad? Har du natarbejde? Dyrker du motion? Er der satinlys i de lokaler du opholder dig i?
- Og det kan vi bruge senere hen, når vi så ser, hvordan det går med de danskere. Er der nogle af dem, der spiser lidt for mange frikadeller, der har større risiko for at udvikle livsstilssygdomme end dem, der tager en agurk, siger Anne Katrine Bolvig Sørensen, der er teamleder ved det nye studiecenter.
'Det er en pligt'
49-årige Jane Maltesen fra Aarhus er blandt de i alt 17.000 deltagere i undersøgelsen.
- Det er fordi, alle kvinderne på min mors side er døde af kræft. Så jeg synes, det er en pligt at være, med når man nu kan det, siger Jane Maltesen.
Den nye undersøgelse er en opfølgning på en undersøgelse, der startede for over 25 år siden. Dem, der dengang blev undersøgt, er forældrene og bedsteforældrene til dem, der i dag bliver undersøgt.
Derfor vil man også kunne se, hvad generne og ikke kun livsstilen betyder.
– Ved at indsamle data og prøver på tværs af flere generationer får vi en helt unik mulighed for at få viden om, hvordan vores gener og livsstil kan påvirke vores børn og børnebørn. Det åbner for forskning, som blandt andet kan fortælle, hvordan vi i fremtiden kan rådgive hver enkelt om, hvordan han eller hun bedst mindsker sin risiko for at få kræft, siger Anne Katrine Bolvig Sørensen fra Kræftens Bekæmpelse.
I sidste ende – selvom noget af det vil komme til at tage mange år - handler det om at finde ud af, hvad der er den sundeste måde at leve på. Måske at ændre kostråd og måske gøre dem mere detaljerede.
Noget af det, der kom ud af den første undersøgelse, er blandt andet, at anbefalingerne for hvor meget alkohol man må drikke er blevet sat ned.
Fra 21 genstande om ugen for mænd til nu 14 og for kvinder fra 14 genstande til nu kun 7 genstande. Undersøgelsen viste nemlig, at alkohol giver øget risiko for visse kræft typer.
I den gamle undersøgelse kunne man også se, at fuldkorn mindsker risikoen for tarmkræft, og at rødt kød øger risikoen for tarmkræft.
Der er en tilsvarende ny undersøgelse i København, for dem der bor øst for Storebælt.
Se mere om undersøgelsen i videoen øverst i artiklen.