Ældresagen om demens: - Vi er alle en del af løsningen
Det er afgørende at løfte i flok og sammen bedbryde tabuet omkring, hvis vi vil hjælpe demente og pårørende, lyder det fra Ældresagen
Vi er alle sammen er en del af løsningen, hvis man skal skabe et værdigt liv for mennesker med demens. Sådan lyder det fra Ældresagen.
Udtalelsen kommer efter. at TV2 ØSTJYLLAND onsdag fortalte om det stigende antal demente og at er ikke plads til alle demente på de særlige demensafsnit på plejecentrene i Østjylland, som derfor bliver placeret på almindelige plejehjemsafsnit. Det skaber udfordringer for plejepersonalet.
For Ældresagen handler det dog om at tage affære længe inden, personen kommer på plejehjem.
- Der er stort tabu forbundet med demens. Der er mange, der ikke kommer til læge i tide, eller som ikke har lyst til at fortælle om demens og på den måde får et ringere liv. Det er rigtig vigtigt, at vi får brudt med det tabu og berøringsangsten, siger Anja Bihl-Nielsen, der er ansvarlig for demensområdet i Ældresagen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er helt afgørende for livskvaliteten for den demensramte, at vedkommende kan blive ved med at blive en del af sit lokalsamfund.
- Vedkommende skal kunne være en del af det lokale sangkor, kunne komme på biblioteket, komme i supermarkedet og kunne tage bussen. Og det stiller krav til os alle sammen, siger Anja Bihl-Nielsen.
Eksempelvis kan det handle om, at kassedamen i supermarkedet skal vide, hvad hun skal gøre, hvis hun møder en kunde med demens. Men det er også afgørende at familie og venner hjælper den demente, så personens hverdag kan blive ved med at fungere trods de udfordringer, som sygdommen giver.
Åbenhed er nøglen
Det er mere åbenhed om demens, der skal til for, at samfundet kan løfte opgaven med de mange, der lider af sygdommen.
Demenssymptomer kommer til udtryk på mange forskellige måder, men ved at nedbryde tabuet omkring sygdommen, er man i følge Anja Bihl-Nielsen langt.
- Vi skal blive ved med at fortælle om demens. Mennesker med demens er lige så forskellige som alle os andre, og de kan have vidt forskellige behov. Men først og fremmest handler det om at møde den demente med tålmodighed, siger Anja Bihl-Nielsen.
Helt konkret kan det handle om at tale med den demente i et enkelt sprog, så man ikke forvirrer unødigt.
Derudover peger Ældresagen desuden på at det selvfølgelig er afgørende at sundheds- og omsorgssektoren er gearet til det stigende antal demensramte, og at plejepersonalet har de rette kompetencer.