Coop tøver med antibiotikafrit svinekød

Det kan give falsk tryghed, lyder det fra Coop, der modsat Netto ikke har antibiotikafrit svinekød på hylden

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I et samarbejde mellem Danish Crown og Salling Group, som står bag Netto, har man nu valgt at udskifte svinekødet i samtlige knap 500 butikker i landet, så der ikke længere vil være svinekød i kølediskene, som har været udsat for antibiotika i deres levetid. Genrefoto. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Mens Netto skifter til kød fra svin, der er opdrættet uden antibiotika, er man hos konkurrenten Coop ikke klar til at tilbyde samme produkt.

- Desværre har vi ikke for nuværende det produkt på hylderne, men vi håber på sigt at komme dertil, hvor vi får det, siger CSR-chef Thomas Roland, Coop. CSR står for Corporate Social Responsibility.

Han kalder det "rigtigt" og "modigt", at Netto tager skridtet og udfaser det traditionelle svinekød til fordel for kød fra svin opdrættet uden antibiotika.

Dette lille grønne mærke viser, at kødet i pakken er uden antibiotika. 

Sker efter stor debat

Skiftet kommer, efter at der de senere år har været en ophedet debat om frygten for resistente bakterier.

Jo mere antibiotika, landmændene bruger til deres dyr, jo større er risikoen for, at der udvikles multiresistente bakterier.

VIDEO: Her kan du se mere om det antibiotikafrie svinekød og møde landmand Henrik Kjær fra Randers, der fortæller mere om, hvordan han undgår antibiotika.

Og det kan i sidste ende betyde, at syge ikke kan behandles med almindelig antibiotika.

Men det vil ifølge Thomas Roland være forkert at tro, at man fuldstændig kan undgå resistente bakterier i svinekød - heller ikke selv om der står "Opdrættet Uden Antibiotika" på pakken med koteletter.

- Når vi har tøvet lidt, er det også, fordi vi ikke mener, at vi er der, hvor man kan love det 100 procent.

- De resistente bakterier kan jo komme i kødet mange steder i værdikæden, ikke bare i staldene, men også under transporten og på slagterierne.

- Så vi har været lidt forbeholdne og bange for, at hvis man markedsfører det massivt, så skaber man måske en slags falsk tryghed, siger han.

VIDEO: Her kan du høre, hvad de østjyske kunder synes om, at svinekødet i køleren bliver skiftet ud.

Vejen frem

Alligevel er han overbevist om, at det antibiotikafrie svinekød på sigt er vejen frem.

- Jeg er ikke i tvivl om, at meget store dele af landbrugsproduktionen kommer til at kigge i den retning.

- Der er et potentiale til, at vi går foran i forhold til verdensmarkedet, der bruger alt for meget antibiotika, siger han.

Thomas Roland har følgende råd, hvis man som kunde hos Coop efterspørger et alternativ til det konventionelle svinekød:

- Så er mit bedste råd at gå efter økologisk svinekød, hvor der i gennemsnit bliver brugt 10-20 gange mindre antibiotika end i den konventionelle produktion, siger han.

Det er kødkoncernen Danish Crown, der leverer det antibiotikafrie kød til Netto. Selv om kødet er dyrere at producere, vil forbrugerne ikke se prisstigninger, lover Netto.

VIDEO: Her kan du høre Danish Grown og Salling Group, der står bag Netto, forklare hvorfor svinekødet i kølediskene nu skal være antibiotikafrit.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her