Formand for botilbud trækker sig øjeblikkeligt efter kritik

Formanden for Fonden Bo-Selv har trukket sig efter massiv kritik fremlagt i TV2 ØSTJYLLAND - en kritik han er rystet over

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fonden Bo-Selvs bestyrelsesformand trækker sig efter kritik.

Finn Iversen er ikke længere formand for Fonden Bo-Selv. Efter TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer af kritik af institutionens metoder, har han trukket sig. Med øjeblikkelig virkning.

- Jeg trådte ud af bestyrelsen i går. Jeg kunne ikke se mig selv i det her. Jeg har intet kendskab til det, der står i tilsynsrapporten, så det kom helt bag på mig. Jeg er rystet over det – det er helt ny viden for mig. Vi har ikke fået de her historier i bestyrelsen, siger han til TV MIDTVEST.

Tilsynschef Ulla Andersen i Socialtilsyn Midt er rystet over, at bestyrelsen i Fonden Bo-Selv, ifølge Finn Iversen, ikke er blevet informeret om de kritiske tilsynsrapporter.

Jeg er rystet over det – det er helt ny viden for mig. Vi har ikke fået de her historier i bestyrelsen.
Finn Iversen, afgående formand

- Vi kan ikke give dem påbud om at orientere deres bestyrelse, men det går vi ud fra, at et ansvarligt bosted selvfølgelig vil gøre. Det ser alvorligt ud, at man ikke har orienteret internt.

TV 2 ØSTJYLLAND fortalte mandag om en tilsynsrapport fra Socialtilsyn Midt, som mediet har fået aktindsigt i. Det indebærer blandt andet, at Fonden Bo-Selv har indberettet 55 magtanvendelser, hvilket ifølge Socialtilsyn Midt er et højt antal.

Fonden Bo-Selv er et botilbud og døgninstitution, hvor flere østjyske kommuner siden 2013 har anbragt udsatte unge.

En tidligere ansat - Simon Bjerre - er også stået frem og har fortalt, hvordan personalet gjorde brug af både fysisk og verbale hårdhændede metoder.

VIDEO: Få hele historien om kritikken af Fonden Bo-Selv i indslaget her.

Skulle virke frembrusende og hård

- Hvis de foretager sig noget, vi ikke ønsker, så skal vi gøre det ubehageligt for dem, så de ikke gentager det. Det er igennem konsekvens eller magtanvendelse, fortæller Simon Bjerre om ledelsens holdning til, hvordan de unge skulle behandles.

- Man skulle virke meget frembrusende og hård over for dem og dominere dem.

Socialtilsyn Midt lavede i december 2017 et tilsyn med Fonden Bo-Selv og satte derefter bostedet under skærpet tilsyn.

Ifølge Simon Bjerre stillede ledelsen faktisk konkrete krav til de ansatte, hvad angik magtanvendelser.

- Da jeg startede derude, var det et krav til de ansatte, at en magtanvendelse skulle være vedvarende – gerne en fiksering der kunne mærkes på borgeren.

Vil have minister ind i sagen

Flere folketingspolitikere har, efter kritikken kom frem, reageret på sagen.

- Jeg bliver så ked af det. Det minder om et dårligt børnehjem i 70'erne, siger Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg bliver så ked af det. Det minder om et dårligt børnehjem i 70'erne.
Pernille Skipper (EL)

Hun vil nu have ministeren på området ind i sagen.

- Ville man bruge de metoder mod ens egne børn, spørger Pernille Skipper, der nu både vil arbejde for at få tilført flere ressourcer til området og tage den konkrete sag op med socialminister Mai Mercado (K).

- Jeg vil gerne vide, om vi kan gøre mere for at forhindre overgreb mod unge. Om vi kan gøre mere for at sikre, at det opdages i tide. Og om vi generelt kan balancere den slags botilbud bedre - for eksempel med bedre uddannet personale, siger Pernille Skipper.

Magtanvendelsesepisoderne. Oplysninger fra unge om trusler om tæsk. Sko, der bliver konfiskeret. Inddragelse af personlige ejendele. Og konfliktoptrappende adfærd hos de ansatte. Sådanne episoder står alt sammen beskrevet i dokumenter fra tilsynet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Tilbud er ikke gode nok

Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl, er ikke overrasket over TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer.

- Jeg har grundlæggende ikke en tro på, at vores tilbud til anbragte unge er gode nok i dag, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Men modsat Pernille Skipper mener Laura Lindahl ikke nødvendigvis, at flere ressourcer er vejen frem. Noget, hun kalder 'typisk dansk velfærdsmentalitet'.

- Vi skal have et øget fokus på at gøre tingene fra starten. Tilbuddene skal fungere, og tilsynet skal kontrollere. Måske kan tingene gøres anderledes ude i kommunerne. Noget, der er en langt dyrere løsning, kan måske være en billigere løsning på den lange bane, fordi man gjorde tingene korrekt fra starten, siger Laura Lindahl.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ledelsen i Fonden Bo-Selv i dag, tirsdag.

Frederik Nielsen lavede en lydoptagelse af den behandling, han modtog af to ansatte på bostedet Fonden Bo-Selv, så folk ville tro på ham:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her