Over 60.000 unge på 17 år har taget kørekort i forsøgsperiode
Der er udbredt opbakning til forsøgsordningen, der giver unge på 17 år tilladelse til at tage kørekort. Den primære årsag til brud på loven omkring 17-årige og kørekort er manglende ledsager, melder politiet.
I en forsøgsordning, der udløber ved udgangen af året, har 63.829 unge benyttet sig af, at det er muligt at starte på køreskole, allerede fra de er 16 år og ni måneder.
Det viser tal frem til juni 2019, som Rigspolitiets Færdselscenter har trukket for Ritzau.
- Der er en stor del af de 17-årige, der har valgt at benytte sig af ordningen, og det, synes jeg, er voldsomt positivt, at det er populært og noget, man gerne vil, siger politiassistent ved Rigspolitiets Færdselscenter Christian Berthelsen.
Succes hos kørelærer
Hos Bakkens Køreskole i Skanderborg er de glade for forsøgsordningen. De har haft mange 17-årige igennem skolen siden 17-årige fra 1. januar 2017 kunne tage kørekort og derefter køre bil med en erfaren bilist på passagersædet:
- Jeg synes, at forsøgsordningen har været ganske udmærket. Der er ikke forskel på, hvor mange der dumper som 17-årig end 18-årig. Så kvaliteten er lige høj, fortæller Kim Sletskov Andersen, kørelærer ved Bakkens Køreskole i Skanderborg til TV2 ØSTJYLLAND.
Ved forsøgsordningen kan man starte på køreskolen, når man er 16 år og ni måneder. Først når man er fyldt 18 år, må man køre bil alene.
Loven brudt 51 gange
Tallene fra Rigspolitiets Færdselscenter viser desuden, at lovgivningen om kørekort til 17-årige er blevet brudt 51 gange i 2017, 170 gange i 2018, og 121 har indtil juni 2019 brudt med loven.
Læs også:
Den primære årsag til overtrædelserne er ifølge Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Færdselscenter, at der ikke har været en ledsager til stede.
Ordningen har nemlig været på betingelse af, at de 17-årige med kørekort kun må køre bil, hvis de er ledsaget af en erfaren bilist over 30 år.
Hos Bakkens Køreskole i Skanderborg taler de meget med deres elever om vigtigheden af den erfarne ledsager på passagersædet.
- Vi lærer dem, at de skal være sikre på, at personen ved siden af dem kan leve op til kravene som erfaren ledsaget. Eleverne får også en blanket, hvor de kan få deres ledsager til at skrive under på, at ledsageren lever op til kravene, siger Kim Sletskov Andersen, kørelærer ved Bakkens Køreskole i Skanderborg til TV2 ØSTJYLLAND.
Hårdere sanktioner ved lovbrud
En af sanktionerne for at køre uden ledsager er en bøde på 3000 kroner. Det kan også være frakendelse af kørekortet, oplyser Rigspolitiet.
Hos Rådet for Sikker Trafik er man også positiv over for ordningen og ønsker, at den bliver permanent. Men rådets direktør, Mogens Kjærgaard Møller, vil også gerne se på muligheden for at sanktionere hårdere ved brud på krav om ledsager.
- Vi var bange for, at bøden ikke er afskrækkende nok. Det vil vi være opmærksomme på i den kommende evaluering.
- I princippet kan man sige, at man skal have frataget kørekortet. Hvis du ikke forstår tilliden, som samfundet giver dig, så er du ikke moden nok til et kørekort, siger Mogens Kjærgaard Møller.
Det er ikke muligt at få oplyst, hvor mange 17-årige der har brudt færdselsloven i perioden, da Rigspolitiet ikke opgør det efter alder.
Forsøgsordningen løber frem til 2020, hvorefter der skal tages stilling til, om den skal gøres permanent.
Blå blok: Forsøgsordning skal blive permanent løsning
Hos Venstre og Konservative er begejstringen for forsøgsordningen også til at tage og føle på. De mener, at den skal gøres permanent:
- Nu skal vi selvfølgelig se de sidste tal og statistikker på det, men som udgangspunkt mener vi, at det er et godt forsøg, siger transportordfører Niels Flemming Hansen (K).
Ordningen har været på betingelse af, at de 17-årige med kørekort kun må køre bil, hvis de er ledsaget af en erfaren bilist over 30 år.
Det, mener Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen, er med til at gøre ordningen en succes.
- De unge mennesker får mere erfaring, efter de har taget kørekortet. Det styrker trafiksikkerheden, og derfor er vi selvfølgelig interesseret i, at ordningen skal fortsætte og blive permanent, siger han.
Samtidig bekymrer det dog også begge partier, at lovgivningen om kørekort til 17-årige er blevet brudt så mange gange:
- 121 gange til og med maj, synes jeg, er voldsomt mange, og der synes jeg, at vi skal kigge på en hårdere straf, som måske hedder en frakendelse af kørekortet i en periode, siger Niels Flemming Hansen.
Venstre er også klar på at se på hårdere sanktioner, når ordningen snart skal evalueres.
- De unge får lov til at tage kørekortet, men omvendt skal reglerne også holdes. Vi er klar til at se på, om der skal strammes op, hvis man bryder reglerne, siger Kristian Pihl Lorentzen.
Forsøgsordningen
Fra 1. januar 2017 har 17-årige kunnet tage kørekort og derefter køre bil med en erfaren bilist på passagersædet.
Man kan starte på køreskolen, når man er 16 år og ni måneder.
Først når man er fyldt 18 år, må man køre bil alene.
Ledsageren skal være mindst 30 år. Han/hun skal have haft et dansk udstedt kørekort til personbil i de seneste ti år, og i den periode må kørekortet ikke have været frakendt.
Ledsageren skal til enhver tid være i stand til lovligt at køre bilen. Han eller hun må eksempelvis ikke være påvirket eller sove.
Ledsagere skal ikke godkendes eller registreres af myndighederne.
I første omgang er der tale om en treårig forsøgsordning.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik.