Politiet finder 24 misrøgtede hunde: 11 måtte aflives
Tynde, dehydrerede og bange. Sådan beskrives de hunde, der er blevet reddet fra en adresse i Østjylland
Dyrenes Beskyttelse er rystet, efter en ny hundesag er kommet frem. Det drejer sig om 24 hunde, der blev fundet på en adresse i Østjylland. En hvalp var død, da politiet ankom til stedet, mens en dyrelæge måtte aflive 11 hunde. De resterende 12 hunde er bragt til Dyrenes Beskyttelses internat i Brande.
- Vi har modtaget hunde af forskellige racer og alder, som ser meget skidt ud. De er meget tynde, dehydrerede og generelt i en dårlig forfatning. De lader heller ikke til at være vant til mennesker. De er meget bange og reagerer kraftigt på lyde, siger Kent Karlsen, internatsleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Brande, i en pressemeddelelse.
Han tilføjer:
- Lige nu kan vi ikke sige, om de alle klarer den. Vi har dem under observation og behandling, og så vil de kommende dage vise, om de klarer den.
Hundene blev ifølge Østjyllands Politi fundet på en adresse ved Framlev vest for Aarhus. Da dyrelægen ankom til stedet vurderede denne, at det var nødvendigt at aflive 11 af hundene med det samme.
Dyrenes Beskyttelse oplyser, at der er indgivet en politianmeldelse i sagen, og hos Østjyllands Politi har man rejst en sigtelse i sagen.
- Vi har sigtet den ene af beboerne på stedet for overtrædelse af dyreværnsloven. Der er to beboere, som er tilmeldt adressen og har haft de her hunde. Dem har vi taget hånd om. Den ene er sigtet, og der vil formentlig komme en sigtelse til den anden beboer også, siger fungerende vicepolitiinspektør Anders Uhrskov fra Østjyllands Politi.
Det er den anden store sag om misrøgt af hunde på få uger. Det er nemlig mindre end to uger siden, at 25 labradorer blev reddet i Nordsjælland.
- To store hundesager, i alt 51 hunde, på under 14 dage er helt uhørt. Vi kender ikke nøjagtigt forholdene, de har levet under i den nye sag, men vi hører, de har gået rundt i deres egen afføring uden mad og drikke. Når politiet og dyrlægen har valgt at aflive 11 hunde på stedet, så har det været rigtig slemt. Det er noget, vi sjældent ser, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
I begge sager har Dyrenes Beskyttelse mistanke om, at hundene er blevet avlet med henblik på salg.
- Det er jo helt grotesk og uforståeligt, at sådan noget her gang på gang får lov til at ske i et samfund som vores. Private personer, som for profittens skyld avler hunde uden hensyn til dyrenes ve og vel, mens myndighederne først griber ind, når det er for sent. Desværre ser vi det ofte i sociale sager, hvor hundeavl bliver en indkomstvej for udsatte mennesker, siger Britta Riis, der nu vil have samarbejdet forberedt mellem de relevante myndigheder.
- Det er et samfundsproblem, og myndighederne skal gribe ind før, det kommer ud af kontrol. Politiet skal opprioritere området, og der skal være bedre dialog mellem dem og sociale myndigheder. Derudover bør Fødevarestyrelsen være bedre til at føre kontrol med de store hundehold, så vi undgår, at sagerne kommer så langt ud, som vi desværre ser meget af, siger hun.