Poul kan ikke finde arbejdskraft og må søge mod udlandet
Mange fag har svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft
Beskæftigelsen stiger, og i Østjylland er der nu stort set ligeså mange i arbejde som i 2008, før finanskrisen for alvor satte ind.
Men det er ikke alle steder, det bare vælter ind med kvalificeret arbejdskraft.
Poul Henning Vietz er indehaver af Vietz el-installation i Aarhus, og han savner ofte nye folk. De er bare ikke til at finde.
- Fra slutningen af 2016 er det eskaleret, og her i 2017 er det gået helt galt, siger han.
Læs også:
I praksis betyder det, at Poul Henning Vietz må afvise kunder i biksen.
- Det oplever jeg. Når vores telefoner ringer, tør jeg næsten ikke tage den. Sæt nu der er en opgave, der skal løses, og vi ikke har kapacitet til det lige nu, siger han.
Og billedet er ikke kun gældende i håndværkerbranchen – det er et billede, der går igen i mange industrivirksomheder, siger Steen Bødtker, der er formand for Dansk Industri i Østjylland.
- Det betyder, at det bliver sværere at tiltrække arbejdskraft, fordi der er færre om de enkelte job. Det er den ene ting. Den anden ting er, at inden for industrifagene, er der færre unge mennesker, der i dag tager en uddannelse, siger Steen Bødtker.
Og den virkelighed tvinger Poul Henning Vietz til at søge arbejdskraft andetsteds – og det er altså i udlandet.
- Jeg er selvfølgelig ked af, at det er nødvendigt at skulle have udenlandsk arbejdskraft til landet, når vi har så mange arbejdsløse, men det er ikke dem, jeg kan bruge, der er arbejdsløse, og så må jeg jo ty til udenlandsk arbejdskraft, siger han.
Hos energivirksomheden Verdo i Randers genkender man problemstillingen.
- Det bliver sværere og sværere at rekruttere blandt vores montører. På kort sigt tænker vi selvfølgelig, om det er udenlandsk arbejdskraft, vi skal have kig på, siger Margrete Larsen, der er HR-direktør i Verdo.
Se hele indslaget i videoen øverst i artiklen.