Selfie-forsker: Trutmund og hundeører er dømt ude
- Mine forældre synes da, at det er åndsvagt, men jeg tror bare, at det er noget, vi har vænnet os til,siger gymnasieelev om selfies
Selfies. Selvportrættet taget med mobilen er elsket og hadet.
Hvilke selfies vi bedst og mindst kan lide, var noget af det, der torsdag blev talt om på Aarhus Universitet i anledning af forskningens døgn.
Her var folk i alle aldre mødt op for at diskutere en af tidens store trends på de sociale medier.
Men for en gruppe gymnasieelever i Odder er selfies ikke noget, man behøver at diskutere så meget. For dem er det at tage en selfie ligeså naturligt som det at tage undertøj på om morgenen.
- Det er okay. Bare man ikke gør det for meget, siger Tilde Buch Quiding, der går i 1.a på Odder Gymnasium.
Der er mange holdninger til de moderne selvportrætter. At det er kikset at tage for mange for eksempel.
- Når man tager selfies er det for at få en eller anden anerkendelse fra andre, siger Mathias Thomasen, der går i 1.x på Odder Gymnasium.
Læs også:
Det er fedt
Der er ligeså mange forskellige formål med at tage selfies, som der er meninger om det.
- På Snapchat kan du jo have en samtale uden at skrive noget. Det er det, som selfies kan, siger Jacob Midtgaard Bendtzen, der går i 3.x. på Odder Gymnasium.
Mange unger er beviste om, at billederne havner på de sociale medier, hvor alle kan se dem. Derfor kan det være en fordel selv at være den, der holder kameraet.
- Mine forældre synes da, at det er åndsvagt, men jeg tror bare, at det er noget, vi har vænnet os til, så vi synes, at det er fedt, siger Jacob Midtgaard Bendtzen.
Drages af mennesker
Tilbage på Aarhus Universitet var sociolog og internetforsker på Aarhus Universitet Katrin Tiidenberg en af foredragsholderne. Her forklarede hun, hvorfor selfies er så populære.
Læs også:
- Selfies får 2,7 gange mere opmærksomhed end andre slags billeder. Vi drages af ansigter, vi kan godt lide mennesker, vi kan godt lide os selv, siger Katrin Tiidenberg.
Hun forklarede også, hvorfor selfies samtidig er så hadede.
- Det er blevet sejt eller normalt at være kritisk over for selfies. Så der er en populær tendens, hvor kloge, kritiske, rationelle mennesker stikker deres næse i sky, siger Katrin Tiidenberg.
Undgå 'duckface'
Det altafgørende for den sociale accept af billederne er måden, som billederne bliver taget på. Men det er ikke motivet eller baggrunden, der afgør om man gør det rigtigt
- Jeg tror, at det i høj grad afhænger af, hvorvidt det virker som om, at man er beskeden nok, mens man gør det, fordi vi har sådan en lang tradition for at synes, at beskedenhed er en dyd, siger Katrin Tiidenberg.
Der er dog faldgruber, man skal undgå, hvis man gerne vil have mange likes for sit selvportræt.
- Der er nogle ting, der bliver negativt opfattet. I har sikkert hørt om ’duckface’, og nu har Snapchats hunde-filter også fået en negativ opfattelse, siger Katrin Tiidenberg.
I videoen øverst i artiklen kan du både høre internet-forskerens og brugernes syn på selfies.