Tag flødeboller og varm kakao med, når dit barn skal i skole

En ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring vil hædre skolepatruljer for deres arbejde. De opfordrer trafikanterne til at være med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er mange måder, man kan hædre skolepatruljen på - for eksempel en paraply, så de kan holde sig tørre. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Det er bidende koldt, og lige om lidt er der måske en snestorm på vej. Men i regn, slud, sne og blæst er der landet over skoleelever, der sørger for, at børnene kommer sikkert over vejen, når de skal til og fra skole.

Det vil Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med LB Forsikring gerne hylde landets mange skolepatruljer for. Derfor opfordrer de alle til at hædre de frivillige børn i hele uge 5.

Vi vil gerne opfordre folk til at tage nogle flødeboller, varm kakao eller måske nogle muffins med til børnene.
Jakob Skov Ølgaard, konsulent i Rådet for Sikker Trafik

- Vi vil gerne opfordre folk til at tage nogle flødeboller, varm kakao eller måske nogle muffins med til børnene. De gør et kæmpe stykke arbejde, og de fortjener i høj grad et skulderklap, siger konsulent i Rådet for Sikker Trafik, Jakob Skov Ølgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Kampagnen har fået navnet ”Den Sureste Uge”, fordi februar måned ifølge DMI som regel er den koldeste måned – og måske også er der, det er mest surt at være skolepatrulje.

Sidste år viste en undersøgelse fra netop Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, at hver tredje skolepatruljeelev har oplevet ubehagelige episoder med trafikanterne.

Nogle bilister dytter eller giver fingeren til skolepatruljerne.
Jakob Skov Ølgaard, konsulent i Rådet for Sikker Trafik

- Nogle bilister dytter eller giver fingeren til skolepatruljerne. Og det, synes vi, slet ikke er i orden, når de står og gør et stykke frivilligt arbejde. I stedet skal vi belønne dem og give dem et skulderklap, og det er derfor, vi gerne vil lave den her kampagne, siger Jakob Skov Ølgaard.

Muleposer med lækkerier

Rådet for Sikker Trafik tager selv ud til små 100 skolepatruljer i løbet af ugen. Her vil de dele små muleposer med lækkerier ud til børnene og rose dem for deres arbejde. Men de håber også, at de almindelige trafikanter vil være med.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik kan skolepatruljerne forkæles på mange måder - blandt andet med et varmt halstørklæde i kulden. Foto: Rådet for Sikker Trafik

- Resten af året gør de så meget godt for de andre skolebørn. Det betyder jo også meget for forældrene, at de kan føle sig trygge og sikre, når deres børn bliver sendt i skole. Det mindste, man kan gøre, er at sende skolepatruljerne et smil eller give dem en tak for deres arbejde, siger Jakob Skov Ølgaard.

Belønnes med kakao og madbiletter

En af de skoler, der bakker op om kampagnen, er Mårslet Skole syd for Aarhus. Her har de omkring 30 elever i skolepatruljen.

Nogle kan ikke se ud over deres egen næsetip og kører nærmest slalom rundt om skolepatruljen.
Kurt Iversen, skoleleder, Mårslet Skole

- Det er rigtigt godt, at der bliver sat fokus på det. Nogle kan ikke se ud over deres egen næsetip og kører nærmest slalom rundt om skolepatruljen. Så det er super at opfordre trafikanterne til at anerkende de unge menneskers arbejde, siger skoleleder Kurt Iversen til TV2 ØSTJYLLAND.

Skolelederen vil blandt andet forkæle de frivillige med varm kakao og madbilletter til skolens kantine. Kurt Iversen ved, at det betyder noget for skolepatruljen at blive anerkendt. Det oplevede han nemlig en morgen, hvor en lastbilchauffør kom ind på hans kontor.

- Lastbilchaufføren kom ind og sagde, at vi skulle hilse skolepatruljen og sige, at de gjorde et fantastisk godt stykke arbejde. Det, synes jeg, var stort. Og jeg kunne også mærke, at det også er guld værd for børnene at få det at vide, og de blev utroligt stolte af det.

I år er det 70 år siden, ordningen med skolepatruljer blev indført.

Fakta om skolepatruljerne

  • Skolepatruljeordningen blev første gang indført i 1949.
  • I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
  • Det er eleverne i 5.-7. klasse, der er skolepatruljer.
  • En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
  • Skolepatruljerne arbejder frivilligt og ulønnet.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her