Psykolog: Svært at få penge til forskning i pædofili
Beder-sagen har vakt stor opsigt, men det kan være svært at få penge til forskning, der kan forebygge lignende sager
Pædofili og seksuelle krænkelser er meget tabubelagte emner. For Susanne Bengtson, der er psykolog på afdeling for retspsykiatri ved Aarhus Universitetshospital, betyder tabuet, at det kan være svært at få penge til forskning, der kan hjælpe med at forebygge overgreb på børn.
- Når jeg søger penge til forskning, der har med de seksualdømte at gøre, herunder også overgreb på børn, så er det rigtig, rigtig svært at få fondsmidler, siger Susanne Bengtson til TV2 ØSTJYLLAND.
Med flere midler ville der, ifølge Susanne Bengtson, være mulighed for at forbedre risikovurderinger og behandling af pædofile og seksuelle krænkere.
- Vi ville få mulighed for at forske i, hvordan vi bliver bedre til at forudse, hvem der igen begår kriminalitet. Også hvordan man bedst forebygger, at folk går ud og laver kriminalitet igen, siger Susanne Bengtson.
Et tabubelagt emne
Udtalelserne kommer oven på en konkret sag, hvor en tidligere dømt pædofil begik nye overgreb tre år efter, at han blev løsladt.
Lisbeth Zornig Andersen, der er stifter af Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet, mener også, at emnet er så tabubelagt, at det kan skabe berøringsangst.
- Fonde og organisationer kan have svært ved at tage fat i det her emne, fordi det er så sprængfarligt. Der er så meget had og vrede i det her, at der måske ikke er så mange, der tør løbe en risiko, siger Lisbeth Zornig Andersen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Man kan være bange for, at det ser ud som om, at man gerne vil tage et hensyn til de pædofile og gerne vil gøre livet bedre for dem. Men det er jo ikke det, det handler om. Det handler om, at vi skal gøre livet bedre for de her børn.
Den betragtning er psykolog Susanne Bengtson enig i.
- Man kan have en mistanke om, at de private fonde er bange for at blive associeret med pædofili og overgreb på børn, og at man derfor vælger at støtte nogle andre fornuftige formål, siger Susanne Bengtson.
Ved du mere om sagen fra Beder eller Hedehusene, som vi bør vide, så kan du kontakte redaktionen ved at skrive til soal@tv2oj.dk.