Bekymret lystfisker vil politianmelde Nordic Waste

Et stort jordskred ved Nordic Waste har gjort, at alle ansatte kæmper for at redde bygningerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Lystfisker Henrik Leth er bekymret for miljøet omkring Nordic Waste. Foto: Søren Lykke Bank, TV2 Østjylland

Nordic Waste i Randers, som ifølge deres egen hjemmeside behandler forurenet og ren jord, kæmper mod et massivt jordskred, som har kostet flere bygninger.

Det er en situation, som bekymrer Henrik Leth, der er tidligere byrådsmedlem og ivrig lystfisker. Han er bekymret for, at forureningen fra jorden på stedet vil sive ned i den nærliggende Alling Å.

- Jeg har det rigtig dårligt, for al det vand, der løber ned i det forurenede jord, løber ud i vandløb og ud i fjorden og noget løber måske også i grundvandet.

Men de siger jo selv, at de har styr på situationen, tror du ikke på det?

- Hvis man kigger ind på fabrikken, kan man jo se, at det hele vælter rundt og skrider. Det næste, der vælter, er jo nok skorstenen eller administrationsbygningen, siger Henrik Leth.

Alling Å løber nederst i billedet lige forbi Nordic Waste i Ølst.

Derfor vil han nu politianmelde Nordic Waste.

- Vi kan ikke blive ved med at se på det her, for det er tydeligvis ulovligt, så vi er i gang med at formulere en politianmeldelse, siger han.

Afviser problemer

Randers Kommune har tidligere i dag været på besigtigelse ved Nordic Waste, og kommunen holder fortsat øje med situationen, og den vil også være til stede de kommende dage.

- Som det ser ud lige nu, er vi egentlig ikke bekymrede for Alling Å eller miljøet omkring, men det er det, vi holder øje med og følger op på, siger Jens Heslop, direktør for udvikling, miljø og teknik i Randers Kommune.

Han fortæller desuden, at Nordic Waste ikke må aflede vand til Alling Å.

Ifølge Nordic Waste har man de seneste dage været voldsomt udfordret af jordskred i lergraven på virksomhedens grund, og det er denne lerjord, de har haft problemer med at inddæmme.

Tilsyn fra kommunen

Det oplyser Nordic Waste i et skriftligt svar til TV2 Østjylland. 

- Der er i lergraven tale om naturligt forekommende ler og jordtyper, lecaklinker fra grundens tidligere ejer samt jord klassificeret som ren eller lettere forurenet, altså svarende til næsten al den jord, som findes i danske byer og baghaver. Der er derfor ikke tale om jord til rensning eller jord klassificeret som farligt affald, skriver Nordic Waste. 

I det skriftlige svar forholder de sig ikke til den kommende politianmeldelse, men skriver dog, at man ikke udleder procesvand til Alling Å. Nordic Waste har tidligere oplyst, at der ikke er jord på grunden, der er klassificeret som farligt affald, og at jorden fra lergraven ikke er i risiko for at falde i åen.

- Nordic Waste A/S har selv første oprensning af procesvand på egen grund, hvorefter al vand køres med tankvogn til Vandmiljø Randers til endelig rensning. Det vand, som kan ses på jorden omkring Nordic Waste A/S, er passiv afstrømning af regn- og tøvand afledt af de seneste måneders store regnmængder, som har overmættet jorden. Nordic Waste A/S er i tæt kontakt med Randers Kommune, som løbende fører tilsyn med pladsen. Der henvises til Randers Kommune ved spørgsmål eller bekymringer vedrørende vandkvaliteten i Alling Å, skriver Nordic Waste.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her