Bjarnes baghave bliver ofte oversvømmet: Nu skal nyt dige løse problemet

Ved storkeengen i Randers er arbejdet med et nyt dige begyndt, der skal forhindre oversvømmelser i et boligområde langs Gudenåen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Bjarne Jensens baghave flyder over med udefrakommende vand.

Fredag tog politikere fra Randers Kommune det første spadestik til et nyt dige, der skal dæmme op for oversvømmelserne fra både Fjorden, himlen og Gudenåen.

Diget er første del af klimatilpasningsprojektet Storkeengen, som i sidste ende skal blive et rekreativt område.

Nær Vorup i Randers oplever beboerne i et boligområde nemlig, at vandstanden i Gudenåen og Fjorden stiger. Det skaber oversvømmelser i beboernes haver.

Det første spadestik til et nyt dige.

En af de beboere, der har oplevet voldsomme oversvømmelser, er Bjarne Jensen. Han oplevede, at vandstanden i hans have var steget med 10-12 centimeter. Det var nok vand til, at de havde ænder svømmende rundt i baghaven.

- Jeg satser på, at dem der har forstand på det, laver de foranstaltninger, der skal til, fortæller Bjarne Jensen, som bor i Vorup til TV2 ØSTJYLLAND

Bjarne Jensens have er oversvømmet gang på gang.

Storkeengen – innovativt klimatilpasningsprojekt

Storkeengen er et ambitiøst projekt, hvor Randers Kommune og Vandmiljø Randers er gået sammen om at klimatilpasse dele af Vorup.

Fremskrivninger viser nemlig, at det bliver nødvendigt at klimatilpasse især de lavtliggende dele af Randers mod fremtidens større regnmængder, hyppigere stormflod og højere vandstand i Gudenåen og fjorden.

- Det er et godt eksempel på, at klimatilpasning er meget andet end CO2-kvoter og el-biler. Det er faktisk helt borgernært og har en stor betydning for dem, det går ud over, når der kommer store regnmængder, fortæller bestyrelsesformand for Vandmiljø Randers, Anders Burlund til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Burlund er bestyrelsesformand for Vandmiljø Randers

Hvis alt går efter planen, så står diget klar senest i år 2023.

Diget

Mellem Storkeengen og Gudenåen vil et nyt ca. 270 meter langt øst-vest-gående dige blive den fremtidige højvands- og skybrudssikring af Storkeengen og det bebyggede område syd for Storkeengen.

I engområdet ledes regn- og overfladevand fra Vorup til et rensebassin. Her renses vandet inden det ledes videre gennem grøfter og under stormflodsdiget via rørgennemføring.

En pumpestation på diget vil sikre en ønsket vandstand i engen, såfremt der er så høj vandstand i Gudenåen, at vandet ikke løber af sig selv.

Diget bliver en naturlig overgang mellem Gudenåen, vådengsområdet og Storkeengen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her