Bryghus: Svært at få folk til at betale 35 kroner for en øl
Det er svært for de små østjyske bryghuse at tjene penge
Selv om danskerne generelt er glade for specialøl, er det svært for de små østjyske bryghuse at tjene penge.
På Randers Bryghus prøver man sig i øjeblikket med græskar-øl.
For fire år siden blev bryghuset erklæret konkurs, og nu kæmper de nye ejere for at gøre mikrobryggeriet til en rentabel forretning.
Men det er svært at tjene penge på specialøl. De seneste tre år har bryggeriet givet et samlet underskud på næsten en halv million kroner.
Læs også:
- Det er omkostningsfyldt at producere øl. Selv om vi er inde i en periode, hvor produktet er eftertragtet, kan det være svært at få hr og fru Danmark til at betale 35-40 kroner for en flaske, siger Jesper Petersen, brygger, Randers Bryghus.
Et af de få østjyske bryggerier, der giver overskud er Aarhus Bryghus.
For 11 år siden begyndte brygmester Niels Buchwald at brygge de første øl.
- Vi var så heldige at starte på et tidspunkt, hvor hvis man gik i banken og ville låne én mio. kroner, spurgte de, hvorfor man ikke ville låne ti mio. kroner, siger Niels Buchwald.
De første år var der røde tal på bundlinjen i Aarhus, og Niels Buchwald var alene om produktionen. I dag har han ti medarbejdere ansat og sidste år var overskuddet på 856.000 kroner.
- Vi er nået op på den her kritiske masse, hvor vi er begyndt at tjene penge, men det har også taget mange år, siger Niels Buchwald.
Læs også:
Randers Bryghus har derfor tænkt sig at vende underskuddet ved at skrue op for produktionen.
- I slutningen af året får vi to nye tanke, så vi får udvidet vores kapacitet med en tredjedel. Det betyder, at vi kan producere mere øl, og det gør os mere kampdygtige, siger Jesper Petersen.
Derudover kan øl-elskere købe aktier.
- B-aktier er jo noget, vi gerne vil åbne op for, men vi vil gerne kunne se, at vi kan producere et reelt og stabilt overskud, siger Jesper Petersen.
Øverst kan du se hele indslaget om mikrobryggerierne i Østjylland.