75 år efter Auschwitz: Arlette snød døden
Arlette Andersen overlevede nazisternes berygtede koncentrationslejr i Auschwitz. I år er det 75 år siden, lejren blev befriet, og Arlette kunne vende hjem.
For 75 år siden - klokken cirka 21.30 om aftenen den 4. maj 1945 overgav tyskerne sig efter fem års besættelse af Danmark. Den tyske kapitulation blev bekendtgjort via radio fra britiske BBC med de ikoniske ord "Her er London. BBC sender til Danmark".
For fangerne i den frygtede koncentrationslejr Auschwitz sluttede krigens lidelser et par måneder tidligere. Lejren blev nemlig befriet i januar 1945.
Den dengang 18-årige Arlette Andersen nåede at opholde sig i lejren i nogle uger. Hun blev deporteret med tog til Auschwitz koncentrationslejr.
Børn i gaskammeret
Transporten af fangerne var fra tysk side planlagt sådan, at de ankom til lejren i mørke. Ved ankomsten sorterede de tyske officerer fangerne.
- Hvis man var ung – 18 til 25 år og så rask ud skulle vi spadsere 1,5 kilometer til lejren. Hvis man ældre eller en familie med børn, så skulle man op på en vogn. Vi fik at vide, at så blev de ikke trætte af at spadsere til lejren, fortæller 95-årige Arlette Andersen i en video-optagelse om hendes minder fra lejren.
- Men det viste sig hurtigt for os, at godhed fra tysk side var der ikke noget af. Alle de mennesker skulle direkte til gaskammeret, fortsætter hun.
Det var primært børn og ældre, der blev gasset, fordi de ikke kunne bruges som arbejdskraft.
Må ikke glemmes
I dag er Arlette Andersen 95 år. Hun snød døden og overlevede fangenskabet i Auschwitz under Anden Verdenskrig. Hendes gribende beretning og historie blev fortalt i et foredrag på Godsbanen i Aarhus tilbage i januar.
- Siden 1990 har Arlette holdt 426 foredrag med det formål at fortælle os alle sammen, vi må ikke glemme det her kapitel i verdenshistorien, siger forfatter og instruktør Thomas Kvist Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har skrevet en bog og lavet en film om Arlette Andersens historie, som han viste og fortalte om til et foredrag på Godsbanen i Aarhus tidligere i år.
- Arlette har altid ønsket at bruge sin historie til at fortælle andre, at vi skal passe på, det ikke sker igen. Derfor er den vigtig, fortæller Thomas Kvist Christiansen.
Hovedpersonen selv deltager ikke længere i foredrag, men Thomas Kvist Christiansen hjælper med at holde fortællingen i live.
- Arlette holdt sit sidste foredrag i 2015, og hun var glad for, at filmen kom. Så når jeg holder foredrag, så er det for at fortsætte Arlettes historie, som hun begyndte for 30 år siden, siger Thomas Kvist Christiansen.
Franskfødte Arlette Andersen blev én af de kun 2.500 ud af i alt 75.000 deporterede franske jøder, som kunne vende hjem i live.
I januar blev 75-året for befrielsen af Auschwitz også markeret i Jerusalem, hvor kongelige, præsidenter og regeringsledere fra hele verden deltog ved en stor mindeceremoni for befrielsen af udryddelseslejren Auschwitz og enden på holocaust.
Befrielsen af Danmark efter Anden Verdenskrig vil mandag blive markeret landet rundt.